Veliki povratak

Izvor: Danas, 28.Okt.2015, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki povratak

Jaroslav Kačinjski, bivši premijer Poljske, ponovo je u centru političke arene, pošto su i zvanični rezultati pokazali da je njegova konzervativna i evroskeptična partija Zakon i pravda osvojila ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima.

Od 100 mesta u Gornjem domu Parlamenta njegovoj stranci će pripasti 58, dok će u Sejmu imati 460 poslanika, te postoji ogromna šansa da bude prva partija koja će od pada komunista u Poljskoj sama sastaviti vladu. Kačinjski je javnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << poznat i kao bivši poljski premijer (2006 - 2007) ali i kao brat-blizanac bivšeg poljskog predsednika Leha Kačinjskog, koji je poginuo u avionskoj nesreći 2010.

Braća Kačinjski su odmalena pokazivali želju da postanu slavni. Kao 12-godišnjaci su glumili u poznatom filmu "Dečaci koji su ukrali mesec" (1962). Obojica su završili gimnaziju i doktorirali na pravu na Univerzitetu u Varšavi. Otvoreno protivljenje komunističkom režimu Jaroslav je pokazivao još kao student kada je bio aktivista 1970-ih. Već ranih 1980-ih se s bratom pridružuje Solidarnosti, sindikalnom pokretu, na čijem je čelu bio budući predsednik Leh Valensa. Početkom devedesetih je uređivao novine pokreta da bi sa usponom Solidarnosti 1989. započeo karijeru u Vladi. Zbog različitih stavova prema određenim pitanjima braća se razilaze s Valensom 1993.

Partiju Zakon i pravda su osnovali 2001, da bi četiri godine kasnije osvojila većinu glasova na izborima 2005. i formirala koalicionu vladu. Leh iste godine postaje predsednik, a Jaroslav manje od godinu dana kasnije premijer. Vlada je pala 2007. usred skandala i ozbiljnih razmirica između članova Lehovog kabineta. Pošto je partija Građanska platforma odnela pobedu na vanrednim izborima i formirala koalicionu vladu, Jaroslav se povukao s mesta premijera. Nakon smrti brata u avionskoj nesreći 2010, pokušao je da ga zameni na predsedničkoj funkciji. Međutim, na izborima ga je porazio Borislav Komorovski.

Dok su bili na vlasti, braća Kačinjski su često kritikovani zbog nacionalizma. Jaroslav je nedavno izazvao bujicu kritika, pošto je izjavio da bi izbeglice "mogle da budu ovde opasne" i da bi mogle da donesu bolesti i zaraze. Tokom njegovog kratkog premijerskog mandata nazivali su ga Lehovim političkim kompasom. Čak je Valensa jednom primetio da je "Jaroslav bio mozak, dok je Leh radio sve što mu brat kaže". Nije se ženio i ima veoma malo prijatelja. Do 60. godine je živeo s majkom. Voli da čita istorijsko i političko štivo.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.