Veliki broj abortusa među maloletnicama

Izvor: Politika, 22.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki broj abortusa među maloletnicama

Petina dečaka i tri odsto devojčica završnih razreda osnovne škole seksualno je aktivno, zabrinjavajuće veliki broj mladih u Srbiji ima genitalne infekcije i polno prenosive bolesti

Svake godine više od 6.000 tinejdžerki u Srbiji na bolniji način nauči životnu lekciju "kako se prave bebe", a statistika koja brojkama slika svu veličinu mladalačkog neznanja o kontracepciji govori da jedna od dvadeset devojaka abortira pre navršene 18. godine.
Anketa sprovedena u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 30 gradova Srbije pokazala je da je petina dečaka i tri odsto devojčica završnih razreda osnovne škole seksualno aktivno, a rezultati istraživanja Republičkog centra za planiranje porodice iz 2000. godine svedoče da je svaka četvrta učenica drugog razreda srednje škole u Novom Sadu već imala intimne odnose. Kako su na jučerašnjoj konferenciji za novinare istakli predstavnici Udruženja za reproduktivno zdravlje, trudnoća nije jedino neprijatno "iznenađenje" koje se dobija na "lutriji" neznanja i neobaveštenosti – zabrinjavajuće veliki broj mladih u Srbiji ima genitalne infekcije i polno prenosive bolesti.

Dr Katarina Sedlecki, iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić", istakla je da reproduktivno zdravlje mladih nikada nije bilo ugroženije, a ovu tvrdnju potkrepila je podacima da učestalost polno prenosivih infekcija kod mladića adolescentnog uzrasta sa urogenitalnim simptomima iznosi čak 54 odsto.

"Genitalnu hlamidijsku infekciju nosi čak petina mladića, genitalne bradavice ima 18 odsto njih, od gonoreje boluje 8,40 odsto adolescenata, a od trihomonijaze – šest odsto. Svaka treća tinejdžerka u našoj zemlji nosi genitalnu hlamidijsku infekciju. I dok se oko 70 odsto njihovih vršnjaka u Evropi od polno prenosivih bolesti i trudnoće štiti oralnim kontraceptivnim sredstvima i kondomima, kod nas je prekinuti odnos i abortus najčešći način "zaštite", zaključila je dr Sedlecki, dodajući da je do danas otvoreno 40 savetovališta za reproduktivno zdravlje mladih u Srbiji.

Predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje dr Ana Mitrović naglasila je da svega tri odsto žena u Srbiji koristi oralne kontraceptivne pilule, a osnovni razlog je strah od neželjenog dejstva anti-bebi pilula. Iako sva naučna istraživanja nedvosmisleno govore da uzimanje ovih pilula donosi neuporedivo više koristi u odnosu na njihove neželjene efekte i to pre svega u vidu manjeg broja abortusa i hirurških intervencija, manjeg broja karcinoma endometrijuma i jajnika i manjeg broja vanmateričnih trudnoća, predrasude naših žena su toliko snažne da se veći broj njih odlučuje na abortus nego na korišćenje pilule.

"Svaka druga žena u Evropi koristi oralnu kontraceptivnu pilulu, a najnovija studija Rojal koledža i Oksfordskog udruženja za planiranje porodice svedoči da je nakon godinu dana korišćenja kontraceptivnih pilula rizik od razvoja karcinoma ovarijuma smanjen za 40 odsto. Ako se pilule koriste duže od deset godina rizik od nastanka ove vrste karcinoma smanjuje se za 80 odsto", istakla je dr Ana Mitrović.

K. Đorđević

[objavljeno: 22.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.