Velike uštede na impulsima za mobilni

Izvor: Blic, 21.Jun.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike uštede na impulsima za mobilni

Pre nego se prepusti čarima obala i morskih talasa, prosečni srpski turista trebalo bi da razmisli i o tome kako da mu zbog računa za mobilni telefon ne presedne dugoočekivano letovanje. Jer letnja razbibriga može da preraste u glavobolju ukoliko se na vreme ne prouči cenovnik roming usluga srpskih operatora MTS-a, „Telenora" i VIP-a.

Da je tako, vidi se po ceni pozivanja nekoga u Srbiji na samo jedan minut iz nekog tuniskog ili egipatskog letovališta. Kod „Telenora" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tih 60 sekundi košta 299,90 dinara, a MTS inkasira prosečno 129,43 dinara. To su cene za postpejd klijentelu.

Kad je reč o pripejdu, minut poziva ka Srbiji iz ove dve države „Telenor" tarifira sa 319,90 dinara za razliku od MTS - prosečno 75 dinara po najjeftinijoj varijanti. Na sve ovo valja dodati PDV od 18 odsto, tako da deset minuta pripejd telefonske razmene utisaka sa nekim iz domovine, preko „Telenora" može da izvuče iz novčanika - u navedenom primeru - 3.764 dinara, odnosno 47 evra.

Cene rominga se kod MTS i Telenora u nekim stavkama veoma razlikuju. Ali, svaki prosečni turista koji nema neograničen budžet za ove troškove trebalo bi da se u kol-centru svog operatora raspita za cene odlaznih i dolaznih poziva, SMS-a i MMS-a, kao i GPRS. I koji operator u državi u kojoj se letuje ima najpovoljniju tarifu.

Za pripejd MTS-ove klijente korisno je da znaju kako mogu da ušparaju telefonirajući iz inostranstva.

- U saradnji sa velikim brojem operatora, omogućili smo svojim pripejd korisnicima da u inostranstvu ostvaruju pozive po izuzetno povoljnim tarifama, ali i ukucavanjem kratkog koda pre izbora željenog broja. Pripejd korisnik inicira poziv ukucavanjem koda *102*, potom pozivni broj kod zemlje, mobilnog operatora, preplatničkog broja i na kraju stavlja „tarabu" (#). Na primeru to izgleda ovako: *102*99381641234567# - kažu u MTS.

Ovaj operator je, širenjem u BiH i Crnoj Gori, obezbedio da njegovi korisnici razgovaraju u ove dve zemlje bez rominga, tako da se dolazni pozivi ne naplaćuju, a odlazni se tarifiraju sa osam dinara za pripejd, a sedam dinara po minuti za postpejd korisnike. Ove godine MTS daje poseban sezonski popust za korisnike iz grupe „My friend". To važi za zemlje u kojima Srbi najviše letuju, kao što su Bugarska, Hrvatska, Turska, Tunis...

Njihovim korisnicima samo ostaje da provere koji je lokalni operater najpovoljniji jer u nekim slučajevima razlika u ceni je i dvostruka.

Kad je reč o slanju MMS-a, najzastupljenijih kod mlađih turista, formula za cenu je kod svih naših operatora ista: deset dinara plus GPRS, plus PDV. Razlika je u tome kako obračunavaju GPRS, naravno i cenu usluge, koja u ovom slučaju zavisi od veličine poslate fotografije.

Inače, mobilni operater „Vip" priprema novu specijalnu roming ponudu za Crnu Goru koja će izaći već u ponedeljak, a nove tarife u romingu za ostale zemlje biće objavljene najkasnije do 1. jula.

- Da bismo tarifiranje učinili što jednostavnijim, naši postpejd i pripejd korisnici razgovaraju po istim povoljnim tarifama u romingu, ne postoji razlika u cenama. Našim korisnicima preporučujemo da se uvek prebace na mrežu našeg operatora-partnera kada su u romingu, zato što tada imaju specijalne roming cene. Važno je napomenuti da „Vip" korisnici čak mogu da potpuno besplatno pozivaju naš Korisnički servis dok su u romingu - rekli su nam u „Vipu".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.