Velika porota optužila Džeka Tešeru za odavanje tajnih vojnih dokumenata

Izvor: VOA, 16.Jun.2023, 00:14

Velika porota optužila Džeka Tešeru za odavanje tajnih vojnih dokumenata

Federalna velika porota optužila je Džeka Tešeru, pripadnika nacionalne garde vazduhoplovnih snaga, za odavanje tajnih vojnih dokumenata na internetu – saopštio je američki Sekretarijat za pravosuđe. Optužnica protiv Tešere sastoji se od šest tačaka i obuhvata namerno zadržavanje i prenošenje poverljivih informacija u vezi sa nacionalnom odbranom, navodi se u saopštenju. Optužba za to krivično delo predviđa kaznu do 10 godina zatvora, tri godina nadzora nakon izlaska na slobodu i novčanu kaznu do 250.000 dolara, ukazao je Sekretarijat za odbranu. Tešera je uhapšen pod sumnjom da je počinio jedno od najtežih krivičnih dela u oblasti bezbednosti u poslednjih trinaest godina – odnosno od 2010. kada se na Vikiliksu pojavilo više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša. Priveden je u aprilu kada je postalo jasno da je poverljive zapise objavio u aplikaciji Diskord. To je iniciralo zabrinutost u javnosti – zbog toga što nije radilo o visokopozicioniranom pripadniku američke obaveštajne zajednice. Ubrzo posle njegovog hapšenja suspendovana su dvojica dva komandanta njegove jedinice. Tešera se nalazi u pritvoru pošto su tužioci prezentovali dokaze koji potvrđuju da je u prošlosti upućivao nasilne i  rasističke pretnje, kao i da je imao pristup arsenalu oružja. Takođe, kako su ukazali, predstavlja rizik od deljenja osetljivih informacija sa stranim zemljama. Tajna dokumenta čiji je sadržaj odao pružila su širok spektar visoko poverljivih informacija o saveznicima i protivnicima, sa detaljima u rasponu od ukrajinske protivvazdušne odbrane do izraelske špijunske agencije Mosad.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Porota optužila Džeka Tešeru za odavanje tajnih vojnih dokumenata

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jun.2023

Federalna velika porota optužila je pripadnika nacionalne garde vazduhoplovnih snaga SAD Džeka Tešeru za odavanje tajnih vojnih dokumenata na internetu, saopštio je američki Sekretarijat za pravosuđe.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.