Velika borba za Veliki rat

Izvor: Politika, 04.Feb.2015, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika borba za Veliki rat

Kako je Ivan Tasovac „oteo” jubilej Velikog rata od Tomislava Nikolića

Koliko je Srbiju koštalo obeležavanje stogodišnjice početka Prvog svetskog rata i koje su aktivnosti sprovedene u vezi sa tim? Ova dva naizgled jednostavna pitanja na koja precizan odgovor od nadležnih ni posle višednevnog čekanja nismo dobili, ukazala su da naša država zapravo i ne zna kome je i koliko tačno para dala za obeležavanje jednog veka od Velikog rata.

Pitanja smo uputili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na adrese Predsedništva i Vlade Republike Srbije, kao i tri resorna ministarstva. Na prvo nismo dobili jasan odgovor, a na drugom nas je sačekala kakofonija iz koje se razabira da postoji više državnih programa obeležavanja svečanosti vezanih za Prvi svetski rat, kao i da su Predsedništvo i Vlada Srbije o pitanju obeležavanja godišnjice Velikog rata imali različita viđenja.

Konačno, niko nije znao da objasni zbog čega je Ministarstvo kulture i informisanja preuzelo vođstvo u poslovima izrade plana aktivnosti i raspodele novca iz budžeta, pored Odbora za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata, kojim rukovodi predsednik Srbije, i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje se bavi negovanjem tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Nepoznanica je i kako će taj državni program izgledati do kraja perioda u kojem brojne evropske zemlje obeležavaju godišnjicu Velikog rata, odnosno do 2018. godine.

Dva dokumenta, Program aktivnosti obeležavanja jubileja Velikog rata za 2014. godinu i Akt o rasporedu sredstava za obeležavanje sto godina od Prvog svetskog rata u 2014. godini, objedinjuju program aktivnosti nekoliko ministarstava i ukupna sredstva koje su u te svrhe utrošili. U pokušaju da do njih dođemo, iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije upućeni smo na Ministarstvo kulture i informisanja, jer radna grupa ovog ministarstva izradila je program aktivnosti. Oni su, takođe, bili zaduženi i za sprovođenje aktivnosti u vezi sa pomenutim aktom, to jest za raspodelu i kontrolu trošenja novca. Razjašnjenje nam je bilo potrebno i u vezi sa planom rada Ministarstva kulture za 2013. godinu, dostupnom na njihovom zvaničnom sajtu, na kojem je pored imena projekta Institucionalno predstavljanje kulture povodom obeležavanja jubileja 100 godina od Prvog svetskog rata, u rubrici „iznos finansiranja” upisana cifra od 620.000.000 dinara. Još samo jedna rubrika stoji pored ovog iznosa, „očekivani rezultati”, a u njoj je navedeno: „predstavljena vrhunska dela kulture i umetnosti Srbije na međunarodnom planu, uspostavljena značajna institucionalna saradnja u oblasti kulture, unapređeni bilateralni odnosi sa drugim zemljama u oblasti kulture i stvorena afirmativna slika o Republici Srbiji u odnosu na stereotipne predstave, u međunarodnoj javnosti, vezane za mesto Srbije u Prvom svetskom ratu”.

Iz Ministarstva kulture na naša pitanja i molbu da nas spoje sa odgovarajućim sagovornikom, dobili smo odgovor u dve rečenice. Prva je: „Zaključkom vlade 05 broj 401-5917/2014 od 19. juna2014. usvojen je Akt o rasporedu sredstava za obeležavanje sto godina od Prvog svetskog rata u 2014. godini.” Druga glasi: „Program obeležavanja možete pronaći na www.srbijapamti.rs.”

Ali, tu nije kraj. Odbor za obeležavanje stogodišnjice Velikog rata, sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem na čelu, koji je trebalo da koordinira državne ceremonije i manifestacije, nije imao nijednu sednicu i danas postoji samo na papiru. To za naš list tvrdi koordinator odbora Radoslav Pavlović, savetnik predsednika Republike Srbije za kulturu. Sa inicijativom Predsedništva da odbor bude osnovan, 2013. godine vladi je podnet i program obeležavanja godišnjice Prvog svetskog rata, od 2014. do 2018. godine.

– Taj program rađen je četiri meseca, u saradnji sa različitim ministarstvima, rada i socijalne politike, kulture, prosvete, Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Institutom za savremenu istoriju, Arhivom Srbije... Napravljena je i komunikacija sa Ruskom federacijom, Austrijom, Francuskom i Italijom kako bi zajedno radili na pojedinim projektima. Trebalo je da sa dva projekta prošle godine učestvujemo u državnom obeležavanju stogodišnjice Velikog rata u Francuskoj. Međutim, do danas nismo dobili nikakav odgovor od vlade, ni dobro je, ni nije dobro, ni skupo je, ni nije skupo – kaže Pavlović.

U kabinetu predsednika Srbije rečeno nam je da on, praktično, ne rukovodi državnim odborom i da je, koliko znaju, tu ulogu preuzeo ministar kulture Ivan Tasovac.

– Tomislav Nikolić je učestvovao u državnim ceremonijama vezanim za Prvi svetski rat, na koje je bio pozivan i to će naravno raditi i ubuduće, ali nije učestvovao i u njihovoj organizaciji, iako je to bilo u planu – kaže Pavlović.

Osim ovog iz Predsedništva, postoji i nekoliko važećih programa obeležavanja značajnog jubileja. Na sajtu na koji smo upućeni, „Srbija pamti”, objašnjeno je da je Program obeležavanja jubileja Prvog svetskog rata (1914–1918), „rezultat aktivnosti ministarstava Vlade Republike Srbije i brojnih ustanova kulture, instituta, univerziteta, organizacija civilnog društva, stručnjaka i stvaralaca”.

Tu je zatim „Državni program”. U pisanim odgovorima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za naš list, navodi se da ovo ministarstvo „sprovodi državni program koji usvaja vlada” i na osnovu kojeg su prošle godine realizovali ceremonije vezane za Prvi svetski rat. Taj državni program, kako je dalje navedeno, vladi predlaže Odbor vlade za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Dakle, još jedan, poseban odbor i još jedan program.

S druge strane, u Ministarstvu odbrane navode da su oni učestvovali sa ukupno 21 aktivnošću u Programu aktivnosti obeležavanja jubileja Velikog rata za 2014. godinu, koji je, na predlog resornih ministarstava, među kojima je i njihovo, izradila radna grupa za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata Ministarstva kulture i informisanja. I ispod ovog i ispod programa koji se pominje na sajtu „Srbija pamti” potpisano je Ministarstvo kulture, ali su im nazivi različiti.

„Osim toga, naređenjem ministra odbrane za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata u 2014. godini, definisano je 45 aktivnosti za obeležavanje jubileja na nivou Ministarstva odbrane i Vojske Srbije ”, piše u odgovorima „Politici”.

Vratimo se sajtu na koji smo upućeni. Na stranici „Srbija pamti” svega dve rubrike, događaji i aktivnosti, sadrže podatke o učinjenom i planiranom vezanom za Prvi svetski rat. U rubrici „događaji” pobrojane su samo izložbe posvećene Velikom ratu koje će biti otvorene do aprila 2015. godine. U rubrici „aktivnosti” nalaze se kratke informacije o devet publikacija, deset filmova i TV serija, deset naučnih skupova, devet istraživanja i izložbi, sve, naravno, u vezi sa tematikom Prvog svetskog rata, kao i informacije o sedam objekata i spomenika vezanih za ovaj period (1914–1918), koji će biti konzervirani. Srbija pamti. Na državnom nivou.

------------------------------------------------------

Koliko su potrošila ministarstva rada i odbrane

Prošle godine, obeležavajući vek od početka Prvog svetskog rata, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potrošilo je 11.113.000 dinara za obeležavanje značajnih datuma vezanih za Prvi svetski rat Za organizaciju državnih ceremonija sa prigodnim muzičko-scenskim prikazima kojima je obeležena stogodišnjica pet važnih datuma Velikog rata utrošeno je 10.953.000 dinara. Ovo ministarstvo planira u 2015. godini da obeleži godišnjicu iskrcavanja na Krf i Vido. Za obeležavanje značajnih datuma izdvojiće ove godine 6.900.000.

Ministarstvo odbrane iz budžeta je dobilo 70.995.500 dinara, od čega je na aktivnosti državnog programa obeležavanja početka Velikog rata potrošilo 22.124.457 dinara, a ostatak je vraćen u republičku kasu. Vojna parada „Korak pobednika”, kojom je obeleženo 70 godina od oslobođenja Beograda i vek od početka Prvog svetskog rata, nije finansirana ovim, već sredstvima iz vojnog budžeta, ali se ne navodi u kom iznosu.Antrfile 2

------------------------------------------------------

Angažovanje medija – preko privatne agencije

Jedino je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dostavilo podatke koliko je novca utrošilo za medijsku promociju aktivnosti vezanih za obeležavanje značajnih godišnjica Velikog rata. Ovo ministarstvo utrošilo je 2.221.440 dinara za propagandne aktivnosti, odnosno štampanje brošura o Cerskoj i Kolubarskoj bici prošle godine. Plaćene brošure objavljene su u nedeljnicima „Nin”, „Vreme” i „Pečat”. Posao izrade brošure nije direktno dodeljen medijima, već privatnoj agenciji, a medijima je plaćeno samo za insertovanje dodataka. Za 2015. godinu planiraju da finansiraju izradu brošura vezanih za povlačenje preko Albanije, za šta će biti izdvojeno 1.800.000 dinara.

Jelena Čalija

objavljeno: 04.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.