Vek postojanja Građevinske škole u Crnoj Travi

Izvor: RTS, 19.Nov.2019, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vek postojanja Građevinske škole u Crnoj Travi

Građevinska škola u Crnoj Travi obeležava vek postojanja. Škola koja je iznedrila crnotravske neimare koji su gradili značajne zgrade širom Srbije i bivše Jugoslavije, poslednjih godina bori se da opstane.
Pre tačno 100 godina odlukom tadašnjeg Ministarstva trgovine u Crnoj Travi je osnovana Škola za obradu kamena, koja je kasnije prerasla u Građevinsku školu.

U ovoj obrazovnoj ustanovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << crnotravski neimari, čuveni pečalbari, sticali su osnovna znanja iz građevinarstva da bi potom gradili velelepna zdanja širom Srbije i nekadašnje Jugoslavije.
Od Glavne pošte u Beogradu, zgrade Istorijskog muzeja, nekad Agrarne banke, do objekata na Oplencu, jer je kralj Petar verovao samo Crnotravcima.
Danas se Građevinska škola bori da opstane.
"Trenutno 96 učenika u šest odeljenja. Perspektiva je da se mi vratimo korenima građevinarstva, da se ovo specijalizuje i da bude jedinstveni centar za obuku zidara i građevinskih radnika", rekao je Dragan Kocić, direktor škole.
Iz opštine Crna Trava očekuju pomoć države. 
"Strateški, veoma važna opština koja mora da čuva granicu. Tako da očekujemo pomoć države. Škola će opstati, opština će opstati", naveo je Slavoljub Blagojević, predsednik opštine Crna Trava.
Koncept razvoja Građevinske škole mora da se promeni, jer je u ovoj školskoj godini škola odlukom Ministarstva prosvete ostala bez jednog odeljenja.
"Umesto što su ukinuli jedno odeljenje, trebalo je da naprave zanatsku akademiju i da forsiramo obuku mladih naraštaja za zanate koji će nam uskoro nestati", istakao je Ljubiša Stojmirović, narodni poslanik.
Jednostavno, kriterijumi za Crnu Travu moraju biti drugačiji.
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je svojim dolascima ovde potvrdio značaj opstanka i ostanka i ove škole i ovih ljudi ovde u Crnoj Travi", kazao je Marko Milenković, državni sekretar Ministarstvo prosvete.
Jedan vek je prošao. Vek u kojem su Crnotravci, neimari, neprevaziđeni zidari gradili svoju državu. Zbog toga, država ne sme da zaboravi Crnu Travu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.