Vehabije su sekta, ne teroristi

Izvor: B92, 20.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vehabije su sekta, ne teroristi"

Beograd, Podgorica -- Mirko Đorđević kaže da je saopštenje MUP-a u kom se vehabije označavaju kao teroristi, najblaže rečeno, neprecizno.

Sandžačke organizacije pozivaju državne organe i medije da ne podižu tenziju u tom kraju. Sociolog religije Mirko Đorđević je, gostujući u Poligrafu, rekao da vehabije nisu nikakva teroristička organizacija, već verska denominacija, odnosno sekta islamske religije tipično puritanskog tipa.

"Doskora, kod nas u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to su bile grupice, a sada vidim da se te grupice pretvaraju u grupe. Po zakonu, oni mogu sasvim normalno da deluju kao verska organizacija", kaže on.

"Za sada su oštrice i strele njihovog ekstremizma bile okrenute protiv struktura islamske zajednice u Sandžaku, a ne protiv nacije i države, ali se vremenom dešavaju mutacije u takvim pokretima, pa oni mogu postati, i evo postali su, društveni problem", objašnjava Đorđević.

Uhapšeni Mirsad Prentić, Fuad Hodžić, Vahid i Senad Vejselović, od petka su u pritvoru, koji će, po odluci istražnog sudije Okružnog suda u Novom Pazaru, trajati najmanje 30 dana.

U međuvremenu, istraga koja se protiv njih vodi treba da pokaže da li su, kako se sumnja, pripremali terorističke akcije u kampu kod sela Žabren.

Osumnjičeni su negirali da su pripremali terorističke akcije, ali su priznali da je oružje koje je policija našla kod njih kada ih je uhapsila njihovo.

"Ne podgrevati atmosferu straha"

Sandžački odbor za ljudska prava i Sandžački intelektualni krug upozorili su danas državne organe i medije da unapred ne presuđuju ko je terorista i da ne podgrevaju atmosferu straha.

U zajedničkom saopštenju ovih nevladinih organizacija se navodi da je policijsko saopštenje o otkrivanju oružja koje je "teroristička" organizacija vehabija skladištila radi "pripremanja terorističkih akcija u Srbiji" uznemirilo građane.

"Način na koji su mediji preneli i dalje prenose vesti samo pothranjuju takvu atmosferu", navodi se u saopštenju.

Dve NVO su pozvale medije da poštuju pravilo, po kojem se niko pre pravosnažne presude na oglašava teroristima ili krivcima.

"Zahtevamo detaljnu istragu, i da se poštuju prava osumnjičenih i ne primenjuju sredstva kojima bi se iznudila priznanja", saopštili su

Sandžački odbor za ljudska prava i Sandžački intelektualni krug iz Novog Pazara.

Osuda radikalnih grupa

Svi mediji ovaj slučaj imaju na naslovnim stranama i udarnim vestima, a dalje pogoršavanje bezbednosne situacije u Sandžaku podjednako brine i Srbe i Bošnjake u ovom delu Srbije.

Bošnjaci i Srbi najčešće osuđuju radikalne grupe, dok Bošnjaci još i ukazuju na začuđujuću podudarnost ovog hapšenja sa aktuelnim rešavanjem kosovskog problema.

U najvećem sandžačkom gradu nisu vidljive nikakve promene, osim što neki zapažaju da je "vehabija" manje na ulicama.

Među sandžačkim političkim liderima do sada se oglasio jedino lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić, koji je ocenio da će otkrivanje kampa za obuku stvoriti sliku da je taj grad mesto gde "caruju kriminal, korupcija i razni oblici verskog radikalizma".

Vojni analitičar Zoran Dragišić upozorio je da otkrivanje kampa kod Novog Pazara namenjenog obuci vehabija ukazuje na nastavak "opasnih procesa" koji se dešavaju u Sandžaku.

Dragišić je za radio Sto plus naveo da takvi događaji mogu ozbiljno da poremete odnose, ne samo u Sandžaku već i u široj regiji i da se treba čuvati da jedan radikalizam ne rađa drugi.

Islamska zajednica CG i vehabijama

Islamska verska zajednica u Crnoj Gori "nema većih konfrontacija" sa vehabijama, ali ne zna čemu to vodi.

"Ta pojava je, ipak, jasno vidljiva. To nas užasava i ne znam čemu to vodi", kazao je sekretar Zajednice Bajro Agović, povodom otkrića grupe vehabija osumnjičenih za pripremu terorističkih akcija.

Agović je rekao da se Islamska vjerska zajednica u Crnoj Gori "zgražava" nad pojavom "vehabija".

"Nama nisu potrebne bilo kakve druge ideologije, niti bilo kakvi ekstremi", rekao je Agović i dodao da je Islamska verska zajednica u Crnoj Gori za poštovanje islamske tradicije.

Prema objašnjenju Agovića, radikalne islamske ideje poceli su da donose "neki ljudi školovani u Saudijskoj Arabiji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.