Vehabije stvarnost BiH

Izvor: Politika, 08.Nov.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vehabije stvarnost BiH

Reis Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić rizikuje da bude odgovoran za nove tubrulencije na Balkanu, ocenjuje profesor Radoslav Gaćinović

Bošnjačka elita još kipti od besa posle objavljivanja šeme tima za antikorupcijsko delovanje i političku analitiku Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR), u kojoj je politički, verski i poslovni vrh BiH označen kao „kriminalna organizacija koja finansira radikalni islam i terorizam”.

Za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stručnjake u oblasti terorizma ovakve tvrdnje nisu nikakva novost, ali ni za svetsku javnost, koja je poslednjih godina na svojoj koži osetila istinitost podataka na koje godinama ukazuju srpske bezbednosne službe. Primera radi, u optužnici španskog pravosuđa protiv terorista odgovornih za bombaške napade u Madridu 2004. godine, Bosna i Hercegovina pominje se čak 300 puta, a grad Zenica, kao sedište radikalnog islama, i BiH na 19 mesta.

Prema rečima profesora Radoslava Gaćinovića, naučnog savetnika u Institutu za političke studije, izveštaj OHR-a treba veoma ozbiljno shvatiti.

– Procenjuje se da je u poslednje dve decenije 20. veka u svetu utrošeno oko sedamdeset milijardi dolara iz Saudijske Arabije za širenje vehabi sekte, fundamentalizma i džihada. Od tih sredstava je izgrađeno oko 1.500 džamija, 210 islamskih centara, 202 univerziteta i oko 2.000 škola u neislamskim zemljama. Na početku 21. veka, od oko 50 islamskih organizacija koje su učestvovale u podeli ove „međunarodne pomoći”, trećina ih je na Balkanu imala saradnju s terorističkim organizacijama – rekao je Gaćinović. On je objasnio da je u poslednje dve decenije BiH bila poligon obuke raznih organizacija koje nikome ne ulivaju nadu za mir.

– U kampu za obuku vehabija u selu Bočija na Ozrenu, do 2001. godine je u kućama proteranih Srba živelo 80 mudžahedinskih porodica. Tada su predstavnici SDA u Maglaju i muslimansko rukovodstvo opštine zahtevali da mesna zajednica Bočija primi vehabije u lokalne organe vlasti. To je jedan od mnogih primera koji navode na zaključak da su vehabije veoma cenjeni od jednog, na sreću, manjeg broja muslimanskog stanovništva BiH. Njih posebno podržavaju selafije, odnosno. ortodoksni muslimani – kazao je Gaćinović, dodajući da se, ako se zna da je početkom 2006. godine u BiH boravilo 1.200 naturalizovanih stranih „boraca”, postavlja pitanje da li su vlasti muslimanskog dela BiH sposobne da se suprotstave islamističkim terorističkim organizacijama.

U centru kriminalne organizacije, prema dokumentima OHR-a, nalazi se reis Islamske zajednice u Bosni Mustafa Cerić, koji je nedavno posetio Kosovo i Sandžak, odakle je slao zapaljive poruke muslimanima u regionu.

– Reis Islamske zajednice u BiH svojim ponašanjem rizikuje da bude odgovoran za eventualne turbulencije na Balkanu. Govor mržnje predstavlja veliku opasnost za višenacionalne sredine, a posledica toga je i ono što se nedavno dogodilo na fudbalskoj utakmici u Novom Pazaru, gde je na velikom transparentu pisalo „Stadion Aćif efendije”. Stoga se opravdano postavlja pitanje ima li to kakve veze s ponašanjem reisa Islamske zajednice BiH i njegovih istomišljenika u Srbiji – ocenio je Gaćinović.

Naš sagovornik navodi da se o broju pripadnika vehabijskog pokreta na Balkanu ne može s preciznošću govoriti.

– Senad Agić, glavni imam islamske zajednice SAD, pre sedam godina je izjavio da u BiH jedan odsto muslimana pripada vehabijskom pokretu. Teško je dati pouzdan podatak, ali procenjuje se da ih je danas mnogostruko puta više – kazao je on.

Komentarišući činjenicu da građani BiH nisu obuhvaćeni paketom vizne liberalizacije za zemlje zapadnog Balkana, Gaćinović je rekao da Evropska unija razume bezbednosni problem BiH, ali da sama, bez pomoći Amerike, nije u stanju da preduzme konkretne mere.

– Pošto je očigledno da SAD neće delovati u tom pravcu, Evropi je prepušten problem s kojim će kad-tad morati da se suoči. Dotle, po mom mišljenju, neće biti ni liberalizacije viznog režima za građane BiH – procenjuje Radoslav Gaćinović.

Marko Albunović

-----------------------------------------------------------

Zapad se nikada nije odrekao usluga vehabija

Uticaj vehabija u Srbiji, na Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori, Makedoniji i BiH je onoliki koliko to želi Amerika i njeni zapadni saveznici, tvrdi Gaćinović.

„Vehabistički pokret nikada nije prekidao prilično dobre odnose sa zapadom, koji se nikad nije odrekao njihovih usluga. Uticaj vehabija u regionu je vrlo prisutan, a od interesa zapada zavisi iz koje će se države konkretno i u kom trenutku odapinjati otrovne strele ka Srbiji”.

M. A.

[objavljeno: 09/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.