Izvor: B92, 30.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vegel: Rukovodioci kompromitovali ideju autonomije

Novi Sad -- Vojvođanski književnik Laslo Vegel izjavio je da su pokrajinski rukovodioci kompromitovali samu ideju autonomije Vojvodine. "Problem je u tome što model vojvođanske autonomije i njegovi zagovornici i njegovi protivnici vide u autonomiji jednopartijskog sistema. Autonomaši u Vojvodini su u politici autonomaši, a u kulturi su turisti", rekao je Vegel za novosadski "Građanski list".

Naveo je da su pokrajinski rukovodioci upravne odbore javnih institucija popunili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << isključivo partijskim kadrom, što pokazuje da nisu uspeli da se odreknu partijske države. Vegel je kritikovao i lidere partija nacionalnih manjina u Srbiji i zapitao kako je moguće da su se u celom regionu menjale vlade, a jedino su "vladajući manjinski bosovi ostali večni".

Prema njegovim rečima, nacionalni saveti manjina u Srbiji su birani po antidemokratskim principima, pa se manjinska politika svodi na "begovsku politiku", odnosno na logiku upravljanja feudalnim posedom. Ocenio je da u društvu u Srbiji vlada konfuzija iz koje se rađaju politička histerija, privredna kriza, moralna erozija, kulturni nihilizam i reciklirani nacionalizam. "Ne smemo zaboraviti da je Milošević u Srbiji prihvaćen plebiscitarno, a da je eliminisan iz kontradiktornih razloga: ruralni nacionalisti ga još nazivaju Vukom Brankovićem, a demokratski nacionalisti se ne odriču njegovih ideja, već imaju primedbe na način njihove realizacije", kazao je Vegel.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.