Većom cenom protiv pušenja

Izvor: B92, 29.Apr.2009, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većom cenom protiv pušenja

Beograd -- Jedna od najefikasnijih mera za prevenciju i suzbijanje pušenja u Srbiji je podizanje cena cigareta, ocenjeno je na skupu o štetnosti pušenja u Beogradu.

Iako je većina bolesti prouzrokovana duvanskim dimom, cene cigareta u Srbiji su i dalje najniže u regionu, ukazano je na konferenciji "Duvan i troškovi zdravstvenog sistema u Srbiji".

Na konferenciji o štetnosti pušenja i velikim troškovima koje zbog toga trpi zdravstveni sistem Srbije najviše se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << polemisalo o tome da li treba povećati cene cigareta i ko treba da snosi troškove kampanje protiv pušenja.

"Povećanje akciza je najisplativija mera prevencije i suzbijanja pušenja koja ne donosi nikakve troškove državi već povećava prihod", rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

"Povećanje poreza ni u jednoj zemlji nije dovela do smanjenja prihoda države, bez obzira na smanjen broj korisnika. Zbog osobine duvanskih proizvoda da izazivaju zavisnost, njihovo smanjenje ne utiče na stabilnost prihoda, a povećanje poreza istovremeno povećava poreze i sprečava ilegalnu trgovinu", naveo je ministar.

Na to da povećanje akciza nije uvek lako sprovesti ukazala je direktorka vesti B92 Sanda Savić, koja je takođe učestvovala u konferenciji.

"Imali smo priliku nedavno, kada je Vlada zbog ekonomske krize htela da podigne akcize, videli smo kako su reagovale duvanska industrija i kakvu su dreku digle zbog dinar, dva. Međutim i Vlada je nespretno reagovala", podsetila je ona.

Ajda Jurekli iz Svetske zdravstvene organizacije smatra da je neophodno da Srbija donese sveobuhvatne zakone protiv pušenja.

"Kada uporedite cene ovde i u Americi, možete zaključiti da su cene cigareta u Srbiji smešno niske. Akcize u Srbiji su više nego u Hrvatskoj, ali kada pogledate cene, u Hrvatskoj su cigarete tri dolara, a kod vas 1,1 dolar. Možete vi to malo bolje", poručila je Ajda Jurekli.

Učesnici konferencije nisu se saglasili o tome ko bi trebalo da snosi troškove kampanje protiv pušenja.

"Treba naterati duvansku industriju, treba naterati velike multinacionalne kompanije da se oni ponašaju društveno odgovorno. Oni, između ostalog, treba da sponzorišu spotove protiv pušenja. Ne znam da li sa njima postoje kontakti na tom nivou, ali se oni tako ponašaju u svetu", smatra Savićeva.

Ministar zdravlja ima drugačije mišljenje jer, prema njegovim rečima, duvanske industrije profitiraju na prodaji cigareta.

"Znači jedino povećanje cene, takse. Ne treba nam duvanska industrija da nam pomaže", kazao je Milosavljević.

Učesnici konferencije saglasili su se da u prevenciji i suzbijanju pušenja nije dovoljno samo da vlada uradi svoj posao, već je za borbu protiv ove loše navike neophodna pomoć medija, kao i podizanje društvene svesti građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.