Izvor: B92, 27.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina u Srbiji za podelu Kosova

Beograd, Brezovica -- Većina građana Srbije i Crne Gore je za podelu Kosova.

Prema rezultatima istraživanja Centra Instituta društvenih nauka za politikološka istraživanja i javno mnenje, urađenog za potrebe Evropskog pokreta u Srbiji, 57 odsto građana Srbije i 39 odsto građana Crne Gore je za podelu Kosova. U CG je 22 odsto građana protiv te ideje, a u Srbiji 19. U Srbiji 48 odsto građana smatra Kosovo izgubljenim, a suprotno misli 34 odsto, a u Crnoj Gori 40 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne veruje da je Kosovo izgubljeno, a 34 odsto njih misli suprotno.

Među anketiranima koji su stranački orijentisani, za podelu Kosova na srpski i albanski deo najviše je simpatizera G17 plus, 76 odsto, a slede pristalice Demokratske stranke, 68 odsto, Demokratske stranke Srbije, 65, Nove Srbije i Srpskog pokreta obnove, 59, i Srpske radikalne stranke, 55 odsto.

U Crnoj Gori je za podelu Kosova najviše pristalica Liberalnog saveza, 56 odsto, a slede simpatizeri Demokratske partije socijalista, 48, Narodne stranke, 47, Srpske narodne stranke, 44, i Socijalističke narodne partije, 43 odsto.

Istraživanje je urađeno od 10. do 21. decembra prošle godine na teritoriji Crne Gore i Srbije bez Kosova, u 151 slučajno odabranoj mesnoj zajednici u 86 opština. Intervjuisana su 2.023 građanina Srbije i 1.018 Crne Gore.

Moguća "miroljubiva koegzistencija"

U vreme kada se na Kosovu teško pronalaze oni koji veruju u zajednički život Srba i Albanaca, postoji jedan zanimljiv primer "miroljubive koegzistencije". Boksersku reprezentaciju Srbije i Crne Gore ove godine očekuje nekoliko značajnih takmičenja, uključujući i prvenstvo sveta. Jedan deo priprema sedamnaestorica kandidata za reprezentaciju obavila su na Brezovici.

Pored toga, neobično je da su bokseri iz Srbije i Crne Gore i ekipa Prištine bili smešteni u istom hotelu i da su koristili istu halu za trening.

Predsednik Bokserskog saveza SCG, nekadašnji prvak sveta, Slobodan Kačar, kaže da je vrlo zadovoljan uslovima i činjenicom da, kako kaže, na Kosovu može normalno da se živi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.