Većina hrišćana danas slavi Božić

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 25.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina hrišćana danas slavi Božić

Beograd, Vatikan, Vitlajem, Novi Sad -- Hrišćanski vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar danas slave Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar tim povodom služio je noćas svečanu misu u beogradskoj katedrali Svetog Antuna Padovanskog. Misi su prisustvovali i predsednik Srbije Boris Tadić, ministar vera Bogoljub Šijaković, predstavnici Vlade i Srpske pravoslavne crkve.

Hočevar je u prazničnoj besedi podsetio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Božić za sve hrišćane "događaj u kome se svi ponovo rađamo okruženi Božjom ljubavlju".

Hočevar je čestitke za Božić razmenio i sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve patrijarhom Pavlom, a beogradskom nadbiskupu Božić je čestitao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

I predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je Božić nadbiskupu Hočevaru i svim vernicima i građanima koji praznik proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru.

Čestitke su uputili i predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, kao i ministar vera i mnogi drugi predstavnici državne i lokalnih vlasti.

Apel Benedikta XVI

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI u svojoj tradicionalnoj božićnoj poslanici pozvao je na mir i solidarnost u svetu čija budućnost je sve nesigurnija.

U svom tradicionalnom božićnom obraćanju Urbi et orbi, odnosno obraćanju gradu i svetu, Benedikt XVI je Božić čestitao svim vernicima na 64 jezika i poželeo da se Hristova ljubav i mir usele u njihova srca.

Rimski pontif u govoru se osvrnuo i na ekonomsku krizu koja je zahvatila ceo svet.

Papa je uputio apel da prestanu svi vidovi zloupotrebe dece, od roditeljskog zlostavljanja, preko pornografske industrije do učešća u ratovima.

Pred nekoliko hiljada vernika, papa je sa balkona crkve svetog Petra u Rimu poželeo mir i stabilnost stanovnicima Sudana, Konga i Zimbabvea, i večitog žarišta Bliskog istoka.

"Neka svi koji još žive u mraku i u senci smrti spoznaju veličinu Božje milosti. Neka božansko svetlo Vitlejema obasja Svetu zemlju gde na horizontu ponovo nema svetla za izraelce i Palestince. Neka tom svetlošću budu obasjani Irak, Liban i čitav Bliski Istok."

Rimokatolički poglavar papa Benedikt XVI služio je noćas ponoćnu misu u crkvi Svetog Petra u Rimu. Papa je počeo misu tradicionalnom željom "Mir s vama", koju je izgovorio na latinskom jeziku, a vernici su odgovorili "I s Vama takođe".

Ponoćnoj službi na Badnje veče prisustvovale su hiljade vernika, Rimljana i turista.

Oni koji nisu mogli da uđu u baziliku Svetog Petra u Rimu, mogli su da gledaju prenos ceremonije na ogromnim ekranima postavljenim na istoimenom trgu.

Jabuka, orah i kolač

Hrišćani koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru, rođenje Isusa Hrista obeležavaju u krugu porodice i najbližih prijatelja, u slozi, ljubavi, toleranciji i razumevanju.

Na taj način Božić je danas obeležila i novosadska porodica Onodi.

Braća Atila i Robert Onodi Božić proslavljaju zajedno sa suprugama, ćerkama i roditeljima, uz božićne poklone i trpezu koja je bogatija nego obično.

Porodični praznik upotpunjuje božićni kolač, koji je ukrašen orasima i jabukom.

"Simboli jabuka, orah i kolač označavaju nadu da će sledeća godina biti bolja, bogatija, rodnija i da ćemo biti zdravi. To je suština slavljenja Božića”, kazala je Margita Onodi.

"Nema nekih posebnih običaja, samo je tpreza malo bogatija, ali ništa naročito. Najvažnije nam je da za Božić svi budemo na okupu”, rekao je Robert Onodi.

Običaj je da se najmlađim članovima porodice daruju božićni pokloni, koji simbolizuju širenje ljubavi prema svim ljudima.

"Deca ko deca, raduju se Božiću zbog poklona. Tako sam se i ja ponašao kad sam bio mali, dok nisam razumeo značaj samog Božića”, kaže Robert.

U novosadskoj katoličkoj crkvi Imena Marijina na Badnje veče služena je ponoćna misa, kojoj je, pored vernika, prisustvovao i gradonačelnik Igor Pavličić.

"Četiri sedmice sam isla na zornicu u šest sati ujutro, svakog jutra. Juče sam išla na ponoćnicu, a da danas sam isla na svečanu bozićnu misu”, kaže Margita.

Posle porodičnog ručka, kome su prisustvovali članovi najuže familije, obilazi se ostatak porodice, dok se drugog dana Božića primaju gosti.

Božić se danas proslavlja u svim katoličkim i protestantskim hramovima u Vojvodini.

Vernici slave i u Vitlejemu

Povodom proslave Božića hiljade hodočasnika, turista i lokalnih vernika, okupilo se sinoć u Vitlejemu, na Zapadnoj obali, mestu u kome se, prema hrišćanskom verovanju, rodio Isus.

U rimokatoličkoj crkvi svete Katarine, tik uz Crkvu Hristovog rođenja, održana je tradiconalna ponoćna misa.

Prethodno su se posetioci okupljali ispred crkve na Trgu jasli, gde je u podne iz Starog grada u Jerusalimu stigla procesija predvođena latinskim patrijarhom Faudom Tvalom.

Gradski čelnici pohvalili su se da je već milion i 250.000 posetilaca došlo u Vitlejem od početka 2008, a do kraja godine taj broj bi se mogao povećati čak na 1,6 miliona.

Palestinski predsednik Mahmud Abas došao je u Vitlejem juče po podne da prisustvuje masovnoj molitvi, iako je musliman. Abas je u Vitlejem došao idući stopama svog prethodnika, Jasera Arafata, koji je prisustvovao proslavi Božića kad god mu je Izrael to dopuštao.

O bezbednosti tokom ovogodišnjeg velikog hrišćanskog praznika brine se oko 500 pripadnika bezbednosnih snaga, koji su stigli iz Ramale i Jerihona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mir Božji - Radostan Božić

Izvor: Mondo, 24.Dec.2008, 10:37

Poglavar Sprske pravoslavne crkve patrijarh Pavle i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar razmenili su božićne čestitke.

Nastavak na Mondo...

Katolički vernici danas slave Božić

Izvor: RTS, 25.Dec.2008

Vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru slave Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je danas Božićnu misu u crkvi Krista Kralja u Beogradu...Na današnjoj Božićnoj misi Stanislav Hočever čestitao je Božić svim hrišćanskim...

Nastavak na RTS...

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar pozvao vernike da se opredele za svetlost razuma

Izvor: TV Avala, 25.Dec.2008

Božićnu misu u katoličkoj crkvi Krista Kralja danas je predvodio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar koji je pozvao vernike da se opredele za svetlost razuma i vrednosti darovane čovečanstvu na dan Hristovog rođenja.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.