Veći broj TV kanala i novi uslužni servisi

Izvor: Blic, Beta, 12.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veći broj TV kanala i novi uslužni servisi

Digitalizacija radijskog i televizijskog programa, koja upravo počinje, doneće građanima Srbije veći broj kanala, nove servise kao što su elektronska kupovina ili video na zahtev, kao i specifične usluge namenjene invalidima i drugim građanima sa posebnim potrebama. Prijemnik analognih signala koštaće za najugroženije građane između 20 i 50 evra po televizoru, procenjuju u resornom ministarstvu.



U ovaj proces ulazimo kao potpisnica sporazuma Ge06 kojim se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbija obavezala da će do 17. juna 2015. preći na digitalno emitovanje radijskog i TV signala, poput ostalih evropskih zemalja. Ukoliko to ne bi bilo učinjeno, tada bi digitalni signali iz okolnih država prekrili naše analogne pa bi bilo nemoguće pratiti TV program.

- Investicija je vredna oko 50 miliona evra, a rok za digitalizaciju u celom svetu odredila je Međunarodna telekomunikaciona unija. Članice EU, međutim, dogovorile su se da taj rok skrate na 2012. godinu - izjavila je na pres konferenciji Jasna Matić, ministar za telekomunikacije, ukazavši da uveliko kasnimo u odnosu na zemlje u regionu.

Prvi korak u digitalizaciji jesu okrugli stolovi koji će biti organizovani na elektrotehničkim fakultetima, a povodom strategije za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radijskog i TV programa. Strategija bi trebalo da bude usvojena u prvom kvartalu ove godine, ali ona povlači i novu zakonsku regulativu. Otuda se u ministarstvu radi na nacrtu zakona o elektronskim komunikacijama koji bi trebalo da liberalizuje elektronsko-komunikacioni sektor. Javna rasprava o zakonu očekuje se na jesen, a usvajanje zakona krajem ove godine.

Osim toga, sagledana je i potreba da se pronađu nova tehnološka rešenja za proizvodnju programskih sadržaja, kao i da se reše pitanja finansiranja emisione i prijemne tehnike. Kako kaže ministarka Matić, radio i TV stanice koje imaju noviju opremu neće imati nikakvih troškova, dok će građani sami nabavljati nove radio i TV prijemnike. Inače, emisiona tehnika će, u skladu sa odlukom Vlade, biti izdvojena iz sistema Radio-difuzne ustanove Radio-televizija Srbije i biće organizovana kao posebno privredno društvo, čime se emisija programa odvaja od produkcije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.