Izvor: Blic, 26.Apr.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veće cene lekova nisu ublažile nestašicu

Veće cene lekova nisu ublažile nestašicu

BEOGRAD - Kada su usvajani propisi o porezima, da država ne bude na gubitku, primena je bila čak retrogradna, nekoliko dana unazad, a kada je reč o povećanju cena lekova, u 'Službenom glasniku' stoji i klauzula prema kojoj 'cene lekova mogu da se menjaju prilikom ulaska nove robe', a to znači da će nestašica potrajati, kaže za 'Blic' mr Dragutin Rajevac, predsednik UO Farmaceutske komore Srbije.

Ponovo je oštećen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pacijent, ocenjuje naš sagovornik i objašnjava 'čak i tamo gde ima malih zaliha traženih preparata, one će biti povučene dok ne stigne nova roba, što je i logično, jer je tržište neumitno, jer je i lek roba'.

Proizvođačima povećanje cena lekova donosi olakšanje.

Veće cene lekova omogućiće proizvođačima da lakše uđu u novi ciklus proizvodnje i planiraju veće količine onih preparata koji su fabrikama doskora donosili gubitke, izjavio je za 'Blic' Radiša Gačić, predsednik Grupacije proizvođača lekova u PKJ i potpredsednik vršačkog 'Hemofarma'. Prema njegovim rečima, prva poboljšanja mogu se očekivati sredinom juna.

Nešto više optimizma stiže iz zemunske 'Galenike'.

- 'Prilazida', antibiotika, 'kardiaka' i drugih lekova kojih doskora nije bilo u apotekama, već prvih dana maja biće dovoljno - kaže za 'Blic' Nebojša Pešić, v. d. direktora zemunske 'Galenike', izražavajući zadovoljstvo zbog dogovora koji su proizvođači postigli sa nadležnima. Z.D.Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.