Izvor: B92, 19.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veća ulaganja u obrazovanje

Pariz -- Svaka zemlja treba da poveća investiranje u obrazovni proces zbog učešća obrazovanja u bruto društvenom proizvodu, navode u OECD-u.

Većina ministara prosvete zemalja Organizacije za evropsku saradnju i razvoj (OECD) saglasila se u Parizu da kvalitet obrazovanja utiče na ekonomski razvoj, ali isto tako da je u cilju dostizanja standarda kvaliteta potrebno ulagati više sredstava u oblast obrazovanja, izjavio je Tanjugu ministar prosvete Srbije Zoran Lončar. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"U zemljama članicama OECD-a učešće obrazovanja u bruto društvenom proizvodu je u proseku oko pet odsto, te je stoga učesnicima okruglog stola, čije zemlje nisu članice, preporuka da povećaju investiranje u obrazovni proces i da učešće obrazovanja u bruto društvenom proizvodu ne treba da bude manje od tri i po posto", preneo je Lončar, koji učestvuje na skupu o obrazovanju u francuskoj prestonici.

Lončar je kazao da se nada da će u okviru daljih reformi sistema obrazovanja u Srbiji biti postignut dogovor sa kreatorima budžetske i monetarne politike o značaju povećanja sredstava namenjenih obrazovanju, kako bi reforme bile uspešne i kako bi obrazovni sistem doprineo značajnom ekonomskom razvoju Srbije.

Okrugli sto ministara obrazovanja u Parizu je posvećen odnosu obrazovanja i ekonomskog razvoja i organizovan je danas i sutra u okviru 34. zasedanja Generalne konferencije Uneska u Parizu, na kome je govorio šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Lončar je kazao da se u okviru predviđenih sesija razmatraju pitanja koja su vezana za pravo na obrazovanje, pravo na razvoj, uticaj obrazovanja na ekonomski razvoj, kao i pitanje neophodnosti partnerstva u obrazovnom procesu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.