Izvor: B92, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veća briga o deci iz domova

Beograd -- Ministar Rasim Ljajić kaže da će njegovo ministarstvo nastojati da se deca iz domova što pre smeste u hraniteljske porodice.

Povodom Dečje nedelje, Ministarstvo rada i socijalne politike organizovalo je vožnju brodom za decu iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj. Sa mališanima se družio resorni ministar Rasim Ljajić. Deca kažu da je ovo njihovo drugo krstarenjem beogradskim rekama.

Vaspitači kažu da su domovi u kojima žive >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deca u dobrom stanju, ali da pomoć upućena deci nikada ne treba da prestane.

"Maksimalno se trudimo da ih animiramo na više načina kao bi ta deca bila srećnija, zdrava i lepa, ali veliki minus koji imaju, tačnije nedostatak, to je teško nadoknaditi", kaže Milan Milićević, vaspitač Doma "Zmaj".

Ministar za rad i socijalnu politiku kaže da će se u Dečjoj nedelji akcije tog ministarstva proširiti na celu Srbiju. Oni žele da skrenu pažnju na probleme dece koja žive u Srbiji, a posebno na probleme dece koja žive bez roditelja:

"To nije trajno rešenje i opredeljenje naše države i društva. Nastojimo da na svaki način deca budu smeštena ili u prirodnim ili u srodničkim ili u hraniteljskim porodicama. Na svu sreću, ove godine imamo za 90 odsto više dece u hraniteljskim porodicama nego prošle godine", kaže Rasim Ljajić.

Strategijom socijalne zaštite predviđeno je, kako kaže ministar, da se kupe stanovi za decu bez roditeljskog staranja, a do sada je za tu namenu u Beogradu kupljeno šest stanova. Planirano je da se kupi još devet stanova u Srbiji.

U domovima za decu bez roditeljskog staranja u Srbiji živi oko 1.400 mališana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.