Izvor: Blic, 12.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Već polovinom godine i potrošački krediti

Već polovinom godine i potrošački krediti

BEOGRAD - Od ponedeljka, 14. janura, građani će imati priliku da novac koji su odvojili za štednju povere Nacionalnoj štedionici, novoj instituciji u finansijskom sistemu Srbije koja će koristiti prostorije ZOP-a i neke filijale banaka u stečaju. Ova štedionica neće se, kako je za 'Blic' potvrdio Radovan Jelašić, viceguverner NBJ, utrkivati sa bankama u kamatama, ali će poslovnom politikom garantovati sigurnost uloga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Tu poslovnu politiku koja podrazumeva niže kamate od onih koje daju domaće i inostrane banke, krojiće osnivači među kojima su najuspešnija preduzeća koja su za osnivanje štedionice položila ulog od 5,2 miliona dolara. Na spisku osnivača su, pored JUBMES-a i 'Jugarant banke', koji su većinski osnivači, 'Beopetrol', 'C market', 'Energoprojekt', 'Apatinska pivara', DDOR Novi Sad, 'Kopaonik osiguranje', 'Sintelon', 'Progard', 'Eurosalon' i Štedno-kreditna zadruga samostalnih privrednika.

Namera ovih osnivača je da doprinesu povratku poverenja u štednju i zbog toga je planirano da se u prvim mesecima prikuplja novac samo od građana i da se ne plasira u kredite već u prvoklasne vrednosne hartije. Računa se na dinarske depozite preko namenske štednje i oročenih nenamenskih depozita, a predviđeno je i vođenje tekućih i žiro-računa građana, izdavanje JUBA kartice i isplata stare devizne štednje iz banaka koje su otišle u stečaj. U planu je da se u drugoj polovini godine izdaju potrošački krediti, kao i pozajmice malim i srednjim preduzećima, zatim izdavanje kreditnih kartica i obavljanje platnog prometa sa inostranstvom, kao i prodaja životnog osiguranja i privatno penzijsko osiguranje. Nacionalna štedionica je pravljena po uzoru na nemačku 'Šparkase' grupaciju, sa kojom je već ugovorena saradnja. Ona će našoj štedionici obezbeđivati transfer nove tehnologije i usluga, organizivati dostavu nemačkih penzija, ali i recipročnu isplatu sa deviznih računa građana.

U Nacionalnoj štedionici će u početku raditi 560 radnika uglavnom onih koji će zbog prelaska platnog prometa iz ZOP-a u banke ostati bez posla, ali će biti posla i za radnike iz likvidiranih banaka. Pored centrale u Beogradu, štedionica će imati ekspoziture u 26 gradova u Srbiji.

M.V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.