„Vazdušni kolačići protiv besnila nisu otrovni

Izvor: Press, 18.Nov.2010, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Vazdušni kolačići" protiv besnila nisu otrovni

Vakcina protiv besnila u obliku „kolačića" koja se ovih dana baca iz vazduha nije otrovna za ljude, čak ni ako bi je kojim slučajem pojeli, rekao je za Press Zoran Mićović, direktor Uprave za veterinu. Do sada je „posejano" oko 300.000 vakcina, a do kraja decembra širom Srbiji bi trebalo da bude bačen još 1,1 milion „kolačića" Bacanje „kolačića" sa vakcinama počelo je 6. novembra i do sada je pokrivena teritorija centralne Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Do 23. novembra trebalo bi da bude „zaprašena" i južna Srbija.
Vakcina se nalazi u plastično-metalnoj foliji, a ubačena je u „kolačiće" za životinje. Dovoljno je da životinja zubom probije foliju i odmah je vakcinisana protiv besnila.
„Kolačići" sa vakcinom se ispuštaju iz aviona i daleko od naselja, a direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović tvrdi za Press da nema razloga za brigu, jer vakcina nije otrovna za ljude.
- Ta vakcina toliko smrdi da nikom od ljudi ne pada na pamet da priđe. Ona samo privlači lisice i do sada nije bilo slučajeva da se desio neki incident. Postoji i preporuka Svetske zdravstvene organizacije da vakcina nije otrovna za ljude - kaže Mićović, i navodi da vakcina nije otrovna ni za domaće životinje.
Ipak, preporuka je da svi koji eventualno pronađu mamac stave rukavice ako ga diraju ili posle dodira obavezno operu i dezinfikuju ruke.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.