Izvor: TangoSix.rs, 10.Jun.2020, 10:37

Vazduhoplovne snage SAD planiraju testiranje bespilotne letelice u vazdušnoj borbi sa pilotiranim borbenim avionom

Istraživači ratnog vazduhoplovstva SAD (USAF) konstruišu autonomnu letelicu koja može oboriti pilotirani avion u vazdušnoj borbi, sa ciljem da ih u julu 2021. godine suoče jedan protiv drugog, objavljeno je u elektronskom izdanju časopisa Air Force Magazine.
Prenesena je i izjava prvog čoveka Pentagonovog Zajedničkog centra za veštačku inteligenciju (Joint Artificial Intelligence Center) general-pukovnika Džeka Šanahana, da ekipa Istraživačke laboratorije >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << USAF (Air Force Research Laboratory – AFRL) pomera granice onoga što vojska može da konstruiše, u odnosu na vazduhoplove koji već popunjavaju eskadrile ovog vida američkih oružanih snaga.
AFRL tim je 2018. godine pokrenuo potragu za bespilotnim borbenim avionom kojim će upravljati veštačka inteligencija, sa ciljem da u roku od 18 meseci pokaže napredak. Internet servis Inside Defence izvestio je maja 2018. da će ova tehnologija prvo biti ubačena u manje napredan borbeni avion, poput F-16, pre nego što se isproba u novijem tipu, kao što su F-35 ili F-22.
Ako projekat funkcioniše, izum bi se pridružio mnoštvu drugih sistema podržanih veštačkom inteligencijom koje USAF želi da doda svom inventaru. Koncept bespilotne letelice Skyborg najistaknutiji je među pomenutim programima, mada USAF pokušava da veštačku inteligenciju ubaci u sve sfere, od softvera održavanja vazduhoplova do softvera planiranja komandovanja na bojištu.
Projekat AFRL privukao je veliku pažnju, na konfereniciji udruženja Air Force Association koja je održana februara ove godine. Razvila se rasprava o tome da li će autonomni borbeni avion uspešno moći da izazove letelicu sa čovekom u kabini a poseban komentar je povodom ove teme, na svom Tviter nalogu imao milijarder Elon Mask koji je izjavio da bi konkurent avionu F-35 trebao da bude bespilotni borbeni avion kojeg bi čovek daljinski kontrolisao, takva letelica bi imala bolju manevarbilnost kao i autonomiju a Mask je izneo i mišljenje da protiv takve letelice F-35 ne bi imao šanse.
Međutim, general Šanahan je upozorio da nije sve što se dešava sa futurističkom tehnologijom uspešna priča i da bi vojska trebala da usvoji lekcije iz iskustva autoindustrije sa autonomnim (samovozećim) automobilom, kao i da obrati pažnju na njena upozorenja. General je podsetio da, uprkos tome što nekoliko kompanija u ovakvu ideju ulaže milijarde dolara, danas na putevima ne postoji potpuno autonomno vozilo četvrtog nivoa. Ipak, kako je rekao, sa druge strane tu je decenijsko iskustvo koje bi trebalo iskoristiti u vojsci jer je ona već naučila mnogo toga.
The post Vazduhoplovne snage SAD planiraju testiranje bespilotne letelice u vazdušnoj borbi sa pilotiranim borbenim avionom appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

USAF konstruiše autonomnu letjelicu koja može da obori avion

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jun.2020

BEOGRAD - Istraživači ratnog vazduhoplovstva SAD (USAF) konstruišu autonomnu bespilotnu letjelicu koja može da obori avion s pilotem u vazdušnoj borbi, sa ciljem da ih u julu 2021. godine suoče jedan protiv drugog, objavljeno je u elektronskom izdanju časopisa "Er fors magazin".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.