Vazduh u Pančevu ponovo zagađen

Izvor: B92, 26.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vazduh u Pančevu ponovo zagađen

Zagađenje

Pančevo -- U toku noći i jutros u Pančevu se ponovo osetilo jako aerozagađenje.

Opštinski Sekretarijat za zaštitu životne sredine saopštio je da je Petrohemija u 22.40 prekinula da prima na preradu otpadne vode iz Rafinerije nafte Pančevo, jer je u njima zabeleženo prisustvo sumpor-dioksida i merkaptana veće od dozvoljenog.

Aparati opštinskog sistema za merenje zagađenja zabeležili su povećanje benzena na oko 63 mikrograma po metru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kubnom vazduha, amonijaka na 29 mikrograma, totalnog redukovanog sumpora na 20 mikrograma, dok je koncentracija praškastih materija skočila na čak 246 mikrograma po metru kubnom vazduha.

Zbog jugoistočnog vetra male brzine i sniženja temperature, zagađenje se iz industrijske zone i viših slojeva atmosfere spustilo na grad, pa su se u Pančevu dugo osećali intenzivni neprijatni mirisi, navodi se u saopštenju.

Dežurni u Centru stupio je u kontakt sa dežurnima u Rafineriji, Petrohemiji i Azotari, ali su oni saopštili da nema poremaćaja u radu postrojenja.

O rezultatima merenja republičkog inspektora za zaštitu životne sredine i pritužbama građana, saopštio je opštinski Sekretarijat za zaštitu životne sredine u Pančevu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.