Izvor: RTS, 31.Jan.2022, 19:27

Vazduh ne sme da se vidi i da smrdi, šta se preduzima da se ovaj problem reši

Od posledica zagađenja vazduha u Srbiji godišnje umre 6.000 ljudi, pokazuje studija Svetske zdravstvene organizacije. Prema istraživanju Globalnog saveza za zdravlje i zagađenje, Srbija je prva u Evropi i deveta u svetu po smrtnosti usled različitih vidova zagađenja, pre svega vazduha. Može li se sve to preduprediti?
Poslednjih dana širom Srbije vazduh može da se vidi golim okom i da se namiriše. Pre nekoliko dana, koncentracija zagađujućih čestica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu bila je tolika da je glavni grad Srbije svrstan među pet najzagađenijih na svetu.

Gradski zavod za javno zdravlje upozorio je tada građane da smanje fizičku aktivnost i boravak na otvorenom, a poseban oprez preporučili su osetljivim grupama, hroničnim bolesnicima, starim osobama i deci. 
Andrej Šoštarić, načelnik jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, kaže za RTS da kvalitet vazduha zimi najviše diktiraju meteorološki uslovi, dok su ostali faktori – poput saobraćaja – uglavnom konstantni.
Temperaturne inverzije i vetar, odnosno odsustvo vetra, mogu napraviti problem. 
Šoštarić navodi da Gradski zavod za javno zdravlje ima 15 automatskih mernih stanica koje prikupljaju podatke u realnom vremenu.
"Svi podaci se kontinualno slivaju u centralni računar Zavoda, računa se indeks kvaliteta vazduha i na satnom nivou objavljuje na stranici Beoeko i tako obaveštavamo građane", kaže Šoštarić dodajući da će tokom ove godine u Beogradu biti instalirano još 15 automatskih mernih stanica.
Šoštarić navodi da se trenutno ne raspolaže alatima koji mogu da predvide kakav će biti kvalitet vazduha, ali plan je da se razviju.
"Plan je da se na osnovu veštačke inteligencije razviju programi koji će dati precizna predviđanja, na tome se radi. Treba da ukrstite podatke npr. 10 godina unazad sa meteorološkim podacima i da dobijete zavisnost koja će dati pouzdanu predikciju. Nadam se da će to biti u narednih godinu ili dve", ističe načelnik jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha u Gradskom zavodu.
Kada je reč o individualnim ložištima, Šoštarić ukazuje na to da su predviđene subvencije za promenu kotlova, za priključak na gasovod i toplovod, kao i za zamenu stolarije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vazduh ne sme da se vidi i da smrdi, šta se preduzima da se ovaj problem reši

Izvor: Danas, 31.Jan.2022

Od posledica zagađenja vazduha u Srbiji godišnje umre 6.000 ljudi, pokazuje studija Svetske zdravstvene organizacije. Prema istraživanju Globalnog saveza za zdravlje i zagađenje, Srbija je prva u Evropi i deveta u svetu po smrtnosti usled različitih vidova zagađenja, pre svega vazduha. Može li...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.