Varoš na glavnoj ulici Evrope

Izvor: Politika, 05.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varoš na glavnoj ulici Evrope

U Velikom Gradištu veruju da njihov kraj, zahvaljujući Dunavu i Srebrnom jezeru, može da doživi turističku renesansu, a računa se i na masovniji dolazak gostiju iz Rumunije

Veliko Gradište – Rumunija je nedavno predložila Srbiji da, ulaganjem obeju država, bude obnavljena trajektna linija između Moldave i Velikog Gradišta, kaže za „Politiku” Živorad Sekulić, član Opštinskog veća Velikog Gradišta. Naš sagovornik inače ima i lična iskustva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u oblasti prevoza na Dunavu i carinskih poslova, jer je nekada bio šef carinske službe, a pre dve decenije, od oca je nasledio skele, koje spajaju Ram i Staru Palanku.

– U vreme sankcija protiv naše zemlje, skele su tri puta dnevno spajale ove dve obale. Posao je cvetao, sve dok je blokada trajala, a kada su uvedene vize, promet se drastično smanjio. Od 2003. svi koji bi se zaputili ka Rumuniji moraju da idu na Kladovo, ili na smederevsko-kovinski most. Regije na obema obalama, i našoj i rumunskoj, ekonomski su slabašne, pa bi nam povezivanje dobrodošlo – ističe Sekulić.

Predsednik opštine Živoslav Lazić kaže da bi na taj način Veliko Gradište„ varošica u glavnoj ulici Evrope”, kako slikovito naziva Dunav, doživela turističku renesansu, tim pre što bi „procvetali” i hoteli i vikend naselje na Srebrnom jezeru, gde ima dovoljno smeštajnih kapaciteta i za turiste iz Rumunije.

Uz to, pre tri godine, firma „NCAInvestmentGroup", kupila je 320 hektara duž obale, i planira podizanje golf i teniskih terena, apartmana, bazena, ribnjaka, odmarališta s četiri i hotela s pet zvezdica....

Opština Veliko Gradište, u kojoj je 6.500 žitelja, spada u red siromašnih, ali, sudeći po čistoći obale i gradskih ulica, reklo bi se da meštani veliki novac odvajaju za higijenu i zelenilo. I hodnici Gradske kuće, nekadašnjeg Sreskog načelstva, izgrađene pre 120 godina, podsećaju na lepo uređeni vrt.

– Čak su i sportski ribolovci svojevrsni komunalni redari, pa kontrolištu i čiste priobalje. U turističkom naselju Srebrno jezero, na obali jezera dugačkog 14 kilometara, i širokog više od 300 metara, takođe, sprovodimo posebne higijenske mere, jer je to naša turistička uzdanica – kaže predsednik opštine Živoslav Lazić.

U važne projekte spada i uređenje prostora kod Rama, kao i dodela parcela na trajno korišćenje ambasadama u Beogradu. Te mini-rezidencija će približiti Veliko Gradište diplomatskim predstavnicima akreditovanim u našoj zemlji, a to je dobar način da se uspostavi veza sa potencijalnim inostranim ulagačima.

– Nastojimo da nas turistički operatori uvrste u svoje programe, jer hiljade plovila sa turistima koji krstare Dunavom ovde pristaje radi obavljanja carinskih formalnosti i punjenja rezervoara vodom. Dok to traje, turisti se dosađuju na brodovima, a imamo šta da im ovde pokažemo i ponudimo – ističe zamenik predsednika opštine Dragiša Jovanović.

-----------------------------------------------------------

Placevi na dar ambasadama

U važne projekte spada i uređenje prostora kod Rama, kao i dodela parcela na trajno korišćenje ambasadama u Beogradu. Te mini-rezidencija će približiti Veliko Gradište diplomatskim predstavnicima akreditovanim u našoj zemlji, a to je dobar način da se uspostavi veza sa potencijalnim inostranim ulagačima.

Jovica Danilović

[objavljeno: 06/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.