Varnice u „Zastavi oružje”

Izvor: Politika, 08.Okt.2010, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varnice u „Zastavi oružje”

Sindikat „Nezavisnost” optužio kolege iz Samostalnog sindikata i poslovodstvo fabrike da vrše pritisak na radnike, zbog čega će protiv čak 11 rukovodilaca firme podneti krivične prijave

Kragujevac – Kragujevački oružari, okupljeni oko nekada najjače i najsložnije sindikalne organizacije u Srbiji, danas su razjedinjeni, a poslednji sukobi prete da poremete i proizvodnju u jednoj od najvećih fabrika namenske industrije u zemlji. Sindikat „Nezavisnost“ optužio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je kolege iz Samostalnog sindikata i generalnog direktora „Zastave oružje“ Radeta Gromovića da vrše pritisak na njihove članove, kao i da im nezakonito osporavaju reprezentativnost.

Prema rečima predsednika „Nezavisnosti“ Milomira Veljovića, u fabrici se sprovodi „tihi teror“ nad njihovim članovima, a cilj Samostalnog sindikata i rukovodstva „Zastave oružje“ je da „eliminišu jedini autentični sindikalni pokret“ u kragujevačkoj fabrici oružja. Veljović je najavio da će zbog pretnji i ucena sindikat „Nezavisnost“ u ponedeljak podneti krivične prijave protiv čak 11 rukovodilaca firme, među kojima je i generalni direktor Gromović.

– Iako imamo dovoljan broj članova, kolege iz drugih sindikalnih organizacija i direktor Gromović ne žele da verifikuju našu reprezentativnost. Podneli smo 345 pristupnica, dvadesetak više nego što je potrebno, ali oni odbijaju da ih potvrde. Samostalni sindikat i rukovodstvo fabrike imaju za cilj da nas unište, a o njihovoj sprezi najbolje govori to što su rukovodioci firme članovi Samostalnog sindikata, a predsednik tog sindikata zamenik predsednika Upravnog odbora firme – objasnio je Veljović i naveo da se sindikat „Nezavisnost“ već obratio za pomoć međunarodnim radničkim pokretima.

Dragan Ilić, predsednik Samostalnog sindikata, odbacio je optužbe kolega iz „Nezavisnosti“ i za „Politiku“ izjavio da taj sindikat ima „svega pedesetak članova“.

– Na radnike niko ne vrši pritisak, pogotovo ne Samostalni sindikat. Fabrika ima 2.150 radnika, a Samostalni sindikat 1.880 članova – rekao je Ilić. Potvrdio je da su rukovodioci firme i generalni direktor članovi Samostalnog sindikata, i naveo da je to „uobičajena stvar“.

Budući da im se u fabrici osporava reprezentativnost, sindikat „Nezavisnost“ će, kako su najavili njegovi lideri, zaštitu svojih prava potražiti na sudu.

– Nemamo kome drugom da se obratimo, imajući u vidu da više ne postoji republički odbor za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata. Na sudu ćemo tražiti i odgovornost rukovodilaca protiv kojih smo podneli krivične prijave za mobing. Mnogi radnici su izloženi strahovitim pritiscima, preti im se otkazom i umanjuju im se plate. Kažnjavaju se samo zato što su naši članovi – rekao je za naš list Veljović.

Optužbe „Nezavisnosti“ da je šikanirao radnike direktor Gromović je u izjavi za „Politiku“ nazvao „notornim glupostima“.

– Rukovodstvo fabrike je neutralno u pogledu sindikalnog organizovanja. Zahtev „Nezavisnosti“ nisu prihvatili ni drugi radnički lideri, budući da je taj sindikat, umesto originala, podneo samo kopije pristupnica – kazao je Gromović, čija članska karta Samostalnog sindikata datira od pre dvadesetak godina, kada je počeo da radi u fabrici.

Brane Kartalović

objavljeno: 09/10/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Sindikati se svađaju, fabrika stoji

Izvor: B92, 09.Okt.2010, 16:25

Kragujevac -- Sukob među sindikalnim organizacijama u fabrici oružja Zastava po svemu sudeći završiće na sudu...Predstavnici sindikata Nezavisnost najavili su su podnošenje krivičnih prijava protiv 11 rukovodilaca fabrike, zbog mobinga i kršenja procedure o utvrđivanju reprezentativnosti...Iz...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.