Vantelesnu o državnom trošku od 2006. prošlo 2.600 parova

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 04.Jul.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vantelesnu o državnom trošku od 2006. prošlo 2.600 parova

BEOGRAD - Veliki broj bračnih parova u Srbiji ima problema sa sterilitetom pa se zato sve više prijavljuju za programe vantelesne oplodnje, koji se mogu obavljati u devet zdravstvenih ustanova.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i predsednik Republičke Komisije za vantelesnu oplodnju prof. dr Aleksandar Ljubić kazao je da je od 2006. godine do aprila ove godine u Nacionalnom programu za vantelesnu oplodnju Ministarstva zdravlja, koji finansira Republički >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO), učestvovalo 2.600 bračnih parova.

On je naveo da je kod njih u 30 odsto slučajeva uspešno izlečen sterilitet i da je procenat uspešnosti tog programa na evropskom nivou, što je ocenio dobrim, obzirom na to da se za zdravstvo u Srbiji izdvaja manje nego u drugim zemljama.

Govoreći o Nacionalnom programu, kojim je predviđena oplodnja za 1.000 parova godišnje, za koji pacijenti najpre treba da dobiju uput svog ginekologa, a potom komisija odlučuje da li se može izvršiti takva intervencija, Ljubić je objasnio da u njemu mogu učestvovati žene do 38 godina koje nisu rađale ili nemaju žive dece i kojima je očuvana funkcija jajnika. On je kazao da su od prošle godine uvedene značajne promene, rešeni nedostaci kadrova, povećani kapaciteti i da je u rad za razliku od prethodnih godina uključen i konzorcijum privatnih ginekoloških klinika.

Nacionalni program vantelesne oplodnje, pored Instituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" i Kliničkog centra Vojvodine, može sprovoditi i u šest privatnih klinika.

Kako je Ljubić naveo, vantelesna oplodnja ne podrazumeva samo začeće, već je veoma važno i pratiti tok trudnoće, porođaj, kao i to da li su bebe rođene na vreme, da li su zdrave. Prema njegovim rečima, skoro polovina osoba koja pati od steriliteta ima više od 38 godina pa im nije omogućeno da se prijave za Nacionalni program već sami plaćaju oplodnju.

Ljubić je objasnio da podaci evropskih zemalja, kao i naši pokazuju da samo jedna trećina pacijenata začne iz prvog pokušaja, a veći broj njih, tačnije dve trećine mora da ponovi taj postupak. S obzirom na to da se za Nacionalni program prijavljuju žene mlađe od 38 godina, sagovornik je ocenio da se time povećava šansa za uspeh u lečenju, a veliki broj pacijenata prijavljuje se o sopstvenom trošku i to su uglavnom osobe koje imaju više od 38 godina i kod kojih postoje teži oblici steriliteta.

Direktor Specijalne ginekološke bolnice "Jevremova" u Beogradu Aleksandar Obradović kaže da na lečenje steriliteta u tu ustanovu dolaze ljudi i iz zemalja regiona koji glavni grad Srbije najpre posete turistički, a onda odluče da obave intervenciju jer su cene znatno niže nego u drugim zemaljama. Objašnjavajući zašto je sterilitet učestala pojava u Srbiji, Obradović je kazao da jedan od razloga može biti odlaganje trudnoće za kasnije godine.

Zakonom o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja o vantelesnoj oplodnji, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije, predviđeno je i doniranje reproduktivnih ćelija osobama koje nisu u mogućnosti da imaju decu. Zakonom je predviđeno da donor jajne ćelije može biti osoba čije se ćelije upotrebljavaju za oplodnju druge žene, a donator semenih ćelija je muškarac i one mogu da se iskoriste za oplodnju žene koja ne mora biti njegova supruga.

Ljubić je kazao da se doniranje reproduktivnog materijala do sada obavljalo u Institutu za ginekologiju i akušerstvo za šta je trebalo ispuniti određene medicinske i pravne kriterijume. "O doniranju materijala do sada je odlučivao Etički komitet, a od sada će taj posao moći da se radi u više klinika u zemlji, što je značajno, jer država uviđa da joj treba više dece", kazao je Ljubić.

U Specijalnoj bolnici za vantelesnu oplodnju u Leskovcu, koju je pre dve godine otvorio poznati genetičar srpskog porekla Miodrag Stojković, pomoć je do sada zatražilo 2.500 ljudi, a postupak oplodnje je urađen kod 750. Prema podacima te klinike, prošle godine je obavljeno 350 postupaka vantelesne oplodnje kod parova, a od početka ove godine čak 200 njih. Već je rođeno više beba, a nekoliko parova takođe očekuje prinovu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.