Vantelesna oplodnja samo u državnim ustanovama

Izvor: S media, 14.Avg.2011, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vantelesna oplodnja samo u državnim ustanovama

Proces vantelesne oplodnje ubuduće će moći da se obavlja samo u državnim ustanovama jer je ugovor privatnih klinika sa RZ ZO-om istekao.

Proces vantelesne oplodnje o trošku države moći će da se obavlja samo u državnim bolnicama, jer je ugovor koji je konzorcijum privatnih klinika imao sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje (RZ ZO) istekao, izjavio je danas pomoćnik direktora sektora za medicinske poslove RZ ZO Zoran Jovanović.

Jovanović >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je rekao da je posao bio ugovoren za 1.000 parova i da je taj ugovor ispunjen, pa je samim tim prestao da važi, a ako se ispostavi da je potrebna pomoć privatnih ustanova, ugovor će biti obnovljen.

U Srbiji svaki sedmi par ne može da ima decu

Vantelesna oplodnja sada i za žene do 40 godina!

Od ponedeljka drugi pokušaj vantelesne oplodnje

- U državnim ustanovama imamo kapacitete za 1.300 parova godišnje, a obzirom da je u 2010. godini i u privatnim i u državnim obavljeno 1.380 procedura vantelesne oplodnje, postavlja se pitanje da li je uopšte potrebno da se obnavlja ugovor sa privatnim sektorom - objasnio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, budući da za tim nema potrebe, doneta je odluka da se ne raspisuje novi javni poziv za tu uslugu, pa će tako u narednom periodu proces vantelesne oplodnje moći da se obavlja u Kliničkom centru Srbije, Kliničkom centru Niš, Kliničkom centru Vojvodine i GAK Narodni front u Beogradu.

Jovanović je objasnio da je 2008. godine propisan nov način za postupke vantelesne oplodnje, pa je tako propisano da su dva pokušaja o trošku države besplatna za parove.

Prema njegovim rečima, uspešnost vantelesne oplodnje u Srbiji iznosi 25 odsto i u skladu je sa standardima koji postoje i u drugim državama.

On je dodao da u Srbiji sada nema čekanja na vantelesnu oplodnju.

Na pitanje koliko je sterilitet učestala pojava u Srbiji, Jovanović je rekao da u proseku svaki sedmi par ima taj problem i da po tome ne odudaramo od drugih zemalja.

Prijavljivanje parova za postupak vantelesne oplodnje je isto kao i do sada, a uputstva se nalaze na sajtu RŽO.

Najpre je potrebno da se žena obrati svom ginekologu, nakon čega sa tom dokumentacijom i svima nalazima odlazi u RZ ZO, gde komisija odlucuje da li par ispunjava uslove da bi se započeo proces vantelesne oplodnje.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vantelesna oplodnja ubuduće samo u državnim ustanovama

Izvor: Blic, 14.Avg.2011

Proces vantelesne oplodnje o trošku države moći će da se obavlja samo u državnim bolnicama, jer je ugovor koji je konzorcijum privatnih klinika imao sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje (RZZO) istekao, izjavio je danas pomoćnik direktora sektora za medicinske poslove RZZO Zoran Jovanović....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.