Izvor: Blic, 15.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vantelesna oplodnja jedino rešenje

Vantelesna oplodnja jedino rešenje

Bračni par Jelica (37) i Dušan (40) Pantelić iz Beograda od 2002. godine tri puta su pokušavali vantelesnom oplodnjom da dođu do potomstva, ali, nažalost, sva tri puta bezuspešno. Oboje ističu da je reč o 'rudarskom' i krajnje neizvesnom poslu, koji im je u nekoliko navrata poljuljao emotivni i bračni odnos.

Jelica kaže da su ih ova tri pokušaja koštala mnogo živaca, a tokom prvog pokušaja bilo joj je ugroženo i zdravlje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- 'Zaradila' sam upalu trbušne maramice i dugo se oporavljala. Nakon sledeća dva bezuspešna pokušaja teško smo se vratili u normalu. U jednom momentu smo shvatili da smo počeli da funkcionišemo kao brat i sestra, a ne kao supružnici. Ti neuspesi su bili zaista stresni. Na sreću, ove godine sam ostala u drugom stanju potpuno prirodno, tako da naša priča ima srećan kraj - rekla je Jelica Pantelić.

Ne zna se tačno koliko bračnih parova čeka na vantelesnu oplodnju. Barata se cifrom od 40.000 do 80.000 parova.

Prof. dr Ivan Tulić, načelnik Odeljenja za vantelesnu oplodnju Instituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, kaže da su oštećenja jajovoda kod žene, teški poremećaji spermatogeneze kod muškarca i endometrioza trećeg i četvrtog stepena, odnosno stvaranje velikih cista u maloj karlici, koji dovode do poremećaja funkcije jajovoda i jajnika, situacije kod kojih nema drugog izbora osim vantelesne oplodnje. Veoma bitan je i imunološki faktor, ispravnost funkcije jajnika, a čak u deset do 15 slučajeva je nepoznat uzročnik problema sa plodnošću.

Dr Tulić ističe da oko 15 odsto populacije ima problem sa infertilitetom, odnosno, slobodnije rečeno, neplodnošću.

- Ako je ustanovljeno da nema drugog puta do potomstva osim vantelesnom oplodnjom, treba krenuti što pre, jer je znatno veća mogućnost da ona uspe kod pacijetkinja do 38. godine. Iza te starosne granice procenat uspešnosti znatno opada - kaže za 'Blic' dr Tulić.

Prema rečima dr Tulića, procenat uspešnosti vantelesne oplodnje u prvom pokušaju iznosi od 20 do 30 odsto, i to kod pacijentkinja od 25. do 45. godine. Kod onih do 38. godine procenat uspešnosti je znatno viši, čak do 38 odsto.

- Može se reći da je cela procedura oko vantelesne oplodnje pomalo mučna i fizički i psihički iscrpljujuća. Određen broj parova odustane na polovini postupka, jer sve analize koje prethode oplodnji traže strpljenje, ali i novac. Veoma bitna je upornost - poručuje svim parovima dr Tulić.

Program Ministarstva zdravlja i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, tokom kojeg će oko 1.000 parova moći besplatno da započne proceduru vantelesne oplodnje, započeo je u avgustu ove godine u Institutu za ginekologiju i akušerstvo Srbije, a prijavilo se oko 500 pacijentkinja. Dr Tulić ističe da će primiti sve parove koji ispunjavaju uslove koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, i to po redosledu kojim su se prijavili.

Ivan Mišković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.