Izvor: B92, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje u Valjevu?

Valjevo -- Predsednik opštine Valjevo Jovan Tomić najavio mogućnost vanrednog stanja u tom gradu zbog blokade deponije.

Tomić je mogućnost uvođenja vanrednog stanja obrazložio činjenicom da, zbog blokade deponije, smeće zatrpava grad i postoji pretnja zarazom. On je rekao da su ga na to upozorili nadležni iz Sanitarne inspekcije i Zavoda za zaštitu zdravlja. Blokadu su počeli žitelji mesta čije su kuće uz deponiju jer nisu zadovoljni kako se ona održava, a uz to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izgrađena pre 20 godina kao privremeno rešenje.

Za danas najavljena sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije je odložena za 24 sata, zbog Tomićeve "službenu zauzetosti u Ministarstvu za kapitalne investicije Srbije", ali i željom da razgovara sa građanima, koji su deponiju blokirali 13. oktobra.

Do susreta dveju strana nije došlo jer je svako ostao pri svom stavu. Građani su tražili da Tomić dođe na deponiju, a on je nudio da ih primi u svom kabinetu.

Tomić je sugrađanima koji su blokirali deponiju sinoć poručio da niko nema pravo da maltretira čitav grad i da će, ako bude uvedeno vanredno stanje, policija dobiti nalog da kamionima Gradske čistoće Vidrak omogući ulazak na deponiju i istovar komunalnog smeća.

Valjevska deponija, koja se u Goriću kao privremeno rešenje nalazi gotovo 20 godina, bila je desetak dana blokirana i 2004. Rezultat tadašnjeg dogovora građana i lokalne vlasti DOS-a bio je sporazum o tome šta treba uraditi kako bi deponija na tom mestu ostala još šest meseci.

Novu blokadu su počeli žitelji mesnih zajednica Gorić, Beloševac i Gradac, čije su kuće uz gradsko smetlište, zbog toga što lokalna samouprava nije poštovala odredbe sporazuma potpisanog u sličnoj situaciji, u septembru 2004.

Protest je radikalizovan zahtevom da taj sporazum, koji je predviđao gašenje smetlišta najkasnije do 30. maja 2005, bude poštovan i da deponija bude zatvorena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.