Vanredni nadzor u Pančevu

Izvor: B92, 17.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredni nadzor u Pančevu

Beograd -- U Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja saopštavaju da je u Pančevu izvršen vanredni nadzor republičke Inspekcije za zaštitu životne sredine.

Utvrđeno je da je koncentracija zagađujućih materija u Pančevu u četvrtak uveče bila malo više od uobičajene, ali da nije prelazila dozvoljene granične vrednosti, dok su praškaste materije bile povišene i prešle su granične vrednosti.

Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << planiranja saopštilo je danas da je vanredni nadzor izvršen zbog žalbi građana, i da je tokom njega utvrđeno da su u Pančevu od ponoći koncentracije zagađujućih materija ispod graničnih vrednosti, sem za praškaste materije.

U saopštenju se navodi da monitoring meri praškaste materije veličine 10 mikrona (PM10) koje mogu da potiču kako iz individualnih ložišta, tako i iz industrije i drugih izvora. Srednja koncentracija PM10 za 24 sata propisana je direktivom Evropske unije i iznosi 50 mikrograma po metru kubnom.

Tokom vanrednog inspekcijskog nadzora Rafinerije nafte Pančevo, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je da su u Rafineriji započete pripremne aktivnosti na remontu male atmosferske destilacije, parenjem benzenske kolone, hladnjaka i posude.

U toku nadzora u Rafineriji, inspekcija je dobila informaciju iz Petrohemije o promeni kvaliteta voda Rafinerije koje obrađuje.

Analiza tih voda nekoliko sati ranije bila je dobra, što znači da one u kratkom vremenskom periodu nisu bile zadovoljavajućeg kvaliteta.

Odmah je obustavljeno parenje kolone na atmosferskoj destilaciji, a vode su preusmerene u pomoćni rezervoar, piše u saopštenju.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine naložio je Petrohemiji da preduzme tehničko-tehnološke mere na egalizacionom bazenu i biofilteru fabrike za obradu voda, kako bi se smanjili neprijatni mirisi.

Otpadne vode iz Rafinerije obrađuju se u Petrohemiji, a Egalizacioni bazen i Biofilter za obradu voda nisu pokriveni, pa mogu postati izvor neprijatnih mirisa. Kvalitet voda koje se obrađuju može biti promenljivog sastava, u zavisnosti od aktivnosti u postrojenjima

Rafinerije i fabrikama Petrohemije, navodi se u saopštenju.

U toku inspekcijsko nadzora Rafinerije nafte Pančevo, oko pola sata posle ponoći, došlo je do ispada svih rafinerijskih postrojenja i energane zbog prekida napajanja električnom energijom iz Petrohemije.

U toku ispada baklja u Rafineriji bila je pojačana, a zaposleni su preduzeli preventivne mere kako bi se sprečile negativne posledice po životnu sredinu, a start postrojenja počeo je u ranim jutarnjim satima, piše u saopštenju Ministarstva životne sredine i prostornog

planiranja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.