Izvor: B92, 04.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredna vakcinacija protiv morbila

Beograd -- U Beogradu počela vanredna vakcinacija, pošto je dvoje dece uzrasta 3 do 5 godina obolelo od malih boginja.

Čim je labaratorijski potvrđeno da je dvoje dece u Beogradu boluje od malih boginja, ekipe gradskog zavoda za javno zdravlje izašle su na teren. Deca su smeštena na Istitutu za infekrivne i tropske bolesti u Beogradu. U Srbiji je vakcinacija protiv ovih boginja počela da se sprovodi od 14. februara, kada je proglašena epidemija - do sada je zabeleženo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko 60 slučajeva.

Sve osobe, koje nisu vakcinisane, a koje žive u naselju iz kojeg su ova deca su pod zdravstvenim nadzorom i tamo se sprovode obavezne epidemiološke mere.

Epidemiolog gradskog Zavoda za javno zdravlje Predrag Kon je rekao da se prvenstveno vakcinišu deca do 14 godina, ali i osobe do 25 godina iz okruženja obolele dece.

"Morbili jesu pretnja u određenim delovima grada gde postoji veći broj dece koja nisu vakcinisana i nadalje će se sprovoditi sve mere koje su planirane", rekao je on.

Osobe koje nisu primile vakcinu protiv ovih boginja su obično raseljena lica i ljudi koji žive u romskim naseljima. U gradskoj vladi kažu da je planirano da se u narednom periodu vakcionišu sve osobe u Beogradu koje nisu primile vakcinu.

Inače, svake godine se u Srbiji registruje nekoliko pacijenata obolelih od ove bolesti, a poslednja epidemija je bila 1997. godine na Kosovu kada je obolelo oko 3.500 osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.