Vannastavne aktivnosti samo po pravilniku škole

Izvor: Glas javnosti, 21.Sep.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vannastavne aktivnosti samo po pravilniku škole

BEOGRAD - Uprkos tome što je većina osnovnih škola u svoju ponudu uvrstila različite oblike vannastavnih aktivnosti, kao što su literalne, dramske sekcije, hor, folklor, ali i mnoštvo sportskih sekcija, one su i dalje veoma privlačne za sve koji učenicima žele da ponude različite privatne kurseve i privole mališane da ih pohađaju.

Kako je Tanjugu rekao načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić, u školama za vreme nastave nije dozvoljeno deliti nikakve propagandne >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << materijale, a sve vannastavne aktivnosti koje se nude učenicima i koje se plaćaju đaci nisu obavezni da pohađaju, mada roditelji moraju biti upoznati sa njima.

Direktori škola su odgovorni za zakonitost rada i dužni su da u skladu sa tim i postupaju, a godišnjim planom se planiraju sve nastavne i vannastavne aktivnosti, koje treba da se realizuju tokom školske godine, podsetio je Tmušić.

"Ima dosta zahteva sportskih klubova, škola stranog jezika, kao i drugih zabavno-rekreativnih sadržaja, koji se nude školama. Većine škola su te aktivnosti organizovale u skladu sa propisima", objasnio je Tmušić.

U OŠ "Mladost" sa Novog Beograda, svi koji đacima nude privatne kurseve, mogu da zalepe plakate u školskom holu i obaveste ih o svojoj ponudi ili da dele letke u školskom dvorištu. Ulazak na nastavu i prekidanje časova su zabranjeni, rečeno je u toj školi.

"Dozvolili smo, na primer, da u školskom holu škole folklora održavaju prezentacije, kako bi učenicima pokazale šta nude, jer je to za decu interesantno, bez obzira da li će pohađati takve kurseve", navela je direktorka te škole Vesna Jocić.

Prema rečima direktora OŠ "Skadarlija" Anđelka Kunarca, u toj ustanovi nije dozvoljeno nikakvo oglašavanje bez dogovora sa rukovodstvom, a samo oni za koje se proceni da nude adekvatne programe učenicima mogu da predstave svoju ponudu.

"Na početku školske godine, dajemo oglas za izdavanje prostora, nakon čega dolaze svi zainteresovani da taj prostor i iznajme. Kada odlučimo kome ćemo ga izdavati, te škole dolaze sa plakatima i programima, koje okače na panoima i lecima koje dele", rekao je Kunarac.

Napominjujući da su kriterijumi izbora dosta rigorozni i da zavise od kvaliteta programa koji se nudi, on je podsetio da je i u toj školi zabranjeno deljenje reklamnog materijala za vreme trajanja časova i prekidanje nastave.

U OŠ "Banović Strahinja" na Banovom Brdu, međutim, nije dozvoljeno ni deljenje letaka, kao ni lepljenje plakata u okviru škole.

Direktor te škole Goran Vilotijević naveo je u izjavi Tanjugu da privatne škole često dolaze i nude različite programe, ali da se u obzir uzimaju samo ponude onih škola koje imaju dozvolu za rad Ministarstva prosvete i nauke.

"Školski odbor razmatra njihove ponude i nakon toga odlučuje da li mogu da drže kurs i da li on može da koristi đacima", objasnio je Vilotijević.

Ukoliko roditelji smatraju da vannastavne aktivnosti nisu uređene u skladu sa školskim pravilnikom, mogu se obratiti nadležnoj, lokalnoj inspekciji u svom mestu, a nakon toga i Republičkoj prosvetnoj inspekciji ukoliko smatraju da je to potrebno, objasnio je načelnik Republičke prosvetne inspekcije.

Tmušić je rekao da roditelji najčešće zovu telefonom i žale se na pritisak koji se vrši na njih da upišu decu na različite kurseve ili na zauzetost školskih sala i drugih prostorija za vreme trajanja nastave.

On je dodao da prijave mogu biti i anonimne, kako bi se roditelji podstakli da prijavljuju sve nepravilnosti.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.