Izvor: Blic, 23.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevski oružari čekaju da se utvrdi da li su

Valjevski oružari čekaju da se utvrdi da li su ozračeni

'Ova neizvesnost i čekanje na pregled ubijaju', kaže za 'Blic' jedna radnica 'Krušikove' Namenske koja je jesenas bila u dodiru sa radioaktivnom municijom sovjetske proizvodnje u jednom od magacina fabrike, i koja će 25. decembra na pregledu u Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu 'Dr Dragomir Karajović' u Beogradu znati da li je kontaminirana.

Uz nju još troje radnika čija imena iz razumljivih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razloga ne objavljujemo čekaju pregled i dijagnozu, pošto su radili u blizini neodgovarajućih sanduka u kojima su bile smeštene vođene rakete čije su glave, radi veće probojne moći, 'oplemenjene' radioaktivnim štapovima.

- Ja sam bila u neposrednoj blizini izvora zračenja jer sam radila dokumentaciju o uništavanju 'strele'. Nisam ni znala da se u sanducima pored 'strele' nalaze i takve bojeve glave, jer ti sanduci, na kojima sam pisala, nisu bili ni sa čim obeleženi. Posle prvih kontrolnih pregleda, gde rezultati nisu bili u granicama normale, primili su me ljudi iz rukovodstva fabrike, kao i lekari, i objasnili mi sve, tako da sam se malo smirila. Ipak, sve zavisi od konačnih rezultata, a neizvesnost je najteža. Nadam se da će biti u redu - priča ta radnica 'Krušika'. Srećom, kako su naveli lekari iz 'Krušikovog' Zavoda za zaštitu zdravlja, ti radnici nisu bili dugo u kontaktu sa izvorom zračenja, 'tako da nemaju akutne promene', a nakon prvih analiza krvi, iako je kod jednog radnika otkriven povećan broj limfocita, zaključuju da 'povod može biti i najbanalnija infekcija'. Rukovodstvo 'Krušika' izražava spremnost da o svemu govori tek kada dobije zvanične rezultate nadležne medicinske ustanove iz Beograda.

Valjevski oružari od 1989. godine obavljaju kontrolni pregled raketa sovjetske, odnosno ruske proizvodnje, koje su koristile i koriste naše vojske i čija je košuljica 'oplemenjena' radioaktivnim štapovima.

- Prvi put problem je iskrsao 1990. godine kada su radnici odbili da rade sa ovim raketama. Tada su rađena kompletna merenja i analize i utvrđeno je da ne postoji opasnost za radnike - priča 'Blicov' izvor iz sindikata 'Krušikove' Namenske objašnjavajući da je sada došlo do uzbune jer rakete koje su jesenas stigle u Valjevo, niko ne zna zašto, nisu bile u originalnim već u običnim sanducima.

Uz 'Krušik' njihov remont obavlja i Institut 'Moma Stanojlović' iz Batajnice.

P. Vujanac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.