Valjevo: Petnici 7,6 miliona evra za proširenje i opremu

Izvor: Blic, 20.Nov.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo: Petnici 7,6 miliona evra za proširenje i opremu

Najsavremenija laboratorija, novi planetarijum, obnovljene prostorije za rad, novi objekat za smeštaj 170 učesnika naučnih kampova samo su neki od noviteta koje će dobiti Istraživačka stanica u Petnici do 2012. godine, kada slavi 30. rođendan. „Rodna kuća” velikog broja modernih srpskih naučnika dobija 7,6 miliona evra od države da proširi i obnovi kapacitete i unapredi obrazovne programe koji je već 28 godina svrstavaju u vodeću naučnu instituciju za rad sa mladima u jugoistočnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Evropi.

Protokol o realizaciji projekta potpisali su juče potpredsednik Vlade i ministar za nauku Božidar Đelić, gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević i direktor Istraživačke stanice Vigor Majić. Đelić je rekao da je Istraživačka stanica tačka oslonca razvoja Srbije, „jer će mladi koji prolaze kroz njene programe obezbediti budućnost naše nauke, tehnologije i inženjerstva".

- U infrastrukturu biće uloženo 5,3 miliona evra, tako da će 2012. godine stanica imati 17.000 kvadrata korisnog prostora i kapacitet od 170 ležajeva. S novom opremom, u čiju nabavku će biti uloženo 2,3 miliona evra, Petnica će biti u samom svetskom vrhu - rekao je Đelić, najavljujući za nepune tri sedmice tender za izvođača radova, a početak gradnje za mart sledeće godine. Đelić je pozvao i 50.000 nekadašnjih „petničara" da daju podršku, rekavši da je potrebna njihova pomoć instituciji kojoj duguju naučnu karijeru, prijateljstva i nemali broj brakova. Direktor Istraživačke stanice Vigor Majić kaže da neće biti lepšeg poklona za 30 godina postojanja od novog pristojnog prostora u kojem može da se radi.

- Želimo da u novom prostoru najvažnija područja našeg funkcionisanja budu rad sa darovitim srednjoškolcima i studentima, da još više otvorimo vrata učenicima da se podstaknu za nauku i iskoriste svoje talente, da se za nastavnike organizuje širok spektar obuka po najsavremenijim metodama, kao i da Istraživačka stanica bude atraktivan prostor za naučne i profesionalne skupove - rekao je Majić. Zahvaljujući se Ministarstvu za nauku na podršci, on je dodao da je uprava Petnice bila skromna u svojim zahtevima za ovaj projekat, „bez ambicija da se gradi nešto monumentalno veliko, već da bude krajnje funkcionalno i efikasno”.

- Očekuje nas izazov da se, kada ovde bude bilo veliko gradilište, svi programi i seminari odvijaju bez smetnje - kaže Majić.

Podsećajući da je lokalna vlast do stanice uradila put i brzo obezbedila sve dozvole, gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević je obećao animiranje gradskih preduzeća tokom radova u Petnici.

Postojeći objekti Petnice građeni su 1981. i 1988. godine montažnom gradnjom, sa tehničkim rokom korišćenja od 20 godina. Prema projektu, stanica će posle radova imati novi objekat za smeštaj od 3.200 kvadrata, depo za arheologiju, novu laboratoriju za fiziku, biologiju i hemiju od 1.300 kvadrata, planetarijum, modernizovanu kuhinju, obnovljen nastavni centar i biblioteku, te 16 sala i oko 500 kvadrata izložbenog prostora. Ukoliko se obezbedi i dodatno zemljište, u sklopu kompleksa biće uređen i naučni park za posete đaka i studenata.

Na seminarima bilo 50.000 učesnika

Istraživačka stanica Petnica osnovana je 1982. godine na inicijativu grupe mladih istraživača, nastavnika i studenata nezadovoljnih postojećom praksom u obrazovanju i formiranju mladih naučnih kadrova. Do sada je Petnica uspešno organizovala preko 3.000 raznih obrazovnih i naučnih kurseva, kampova i seminara, na kojima je učestvovalo više od 50.000 učesnika i oko 6.000 predavača i stručnih saradnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.