Valjevo, 66 kuća čeka izgradnju

Izvor: RTS, 26.Jul.2014, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo, 66 kuća čeka izgradnju

Na području Valjeva trebalo bi da se, nakon majskih poplava, izgradi 66 kuća i sanira 418 objekata.

Nakon što je Vlada donela Program za obnovu zemlje posle poplava, koji definiše i kriterijume za kategorizaciju objekata, gradske institucije u narednih nekoliko dana treba da naprave rang-liste kuća za izgradnju i sanaciju. Na području Valjeva treba da se izgradi 66 kuća i sanira 418 objekata.

Skoro je ozidao kuću Milomir Vasić iz Pričevića nadomak Valjeva. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Klizište ju je pomerilo, kaže za 2,5 metara prilikom majskih kiša. Ozbiljno je oštetilo i staru kuću Rosande i Miloša, njegovih roditelja. Vasići su se iselili, a kući dolaze da brinu o stoci.

Rosanda Vasić kaže da radove treba ubrzati jer "ide zima". Zbog nesigurnog terena Vasići ne mogu samostalno da započnu obnovu kuće.

"Sada na ovom terenu nema gradnje, zabranjena je. Znači, moram kupiti u blizini plac i praviti ili država ili ja od svojih sredstava, pa koliko napravim", priča Milomir Vasić.

Na području grada Valjeva 66 kuća bi trebalo izgraditi. Trideset jedna je porušena, a 35 je u blizini klizišta. Majske poplave napravile su štetu na još 418 objekata, koje treba sanirati.

Dragan Jeremić, direktor Direkcije za izgradnju u Valjevu, kaže da broj od 66 za gradnju i 418 za isplatu obeštećenja može biti samo manji, ne može biti veći.

"Nama su nedostajali kriterijumi za kategorizaciju, ali sada ih imamo, sada je sve u redu. Kada rang-liste završimo - za 3-4 dana - onda ćemo tačno dostaviti državi spisak šta to da se ponovo izgradi, a šta je to što treba za sanaciju kuća koje su oštećene", kaže Jeremić.

Od milijardu dinara, kolika je ukupna šteta od elementarnih nepogoda na području Valjeva, oko 300 miliona biće potrebno za obnovu infrastrukture.

Kada Ministarstvo građevina donese državni program otklanjanja posledica poplava na infrastrukturi, Grad Valjevo će isplanirati sanaciju puteva i mostova na lokalnom nivou.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.