Izvor: Blic, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcinacija protiv gripa u novembru

Vakcinacija protiv gripa u novembru

Distribucija vakcina protiv običnog gripa po domovima zdravlja i zdravstvenim centrima širom Srbije počeće početkom novembra. Besplatnu vakcinu i ove godine dobiće sve osobe koje žive u centrima za negu starijih lica i osobe koje ih neguju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu sa bolesnicima, stariji hronični bolesnici od 65 godina, plućni, srčani, bubrežni i endokrinološki hronični bolesnici.

Za besplatnu imunizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rizičnih kategorija država je obezbedila 275.000 doza split vakcina, a proizvođač je 'Sanofi Paster'. Po preporuci Svetske zdravstvene organizacije za ovu godinu, sastav vakcine protiv gripa sastoji se od sojeva H3N2, H1N1 i tipa B.

- Tokom sledeće nedelje doći će prve količine vakcina u našu zemlju, i to 170.000 doza. Oko dve nedelje biće potrebno za testiranje u Agenciji za lekove, da bi vakcine dobile atest ispravnosti. Nakon toga počeće prva distribucija besplatnih vakcina po domovima zdravlja - objasnila je dr Mila Vučić-Janković, načelnik epidemiologije u Institutu 'Batut'.

S druge strane, još nije poznato koja količina vakcina je predviđena za slobodnu prodaju.

Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije, u drugoj polovini septembra virus gripa sporadično je registrovan u 11 zemalja.

- Vakcinacija protiv gripa veoma je važna, pogotovu za hronične bolesnike, jer ublažava komplikacije koje se mogu javiti, ali i smrtni ishod. Split vakcina sadrži delove virusa, tako da je mogu primiti i deca od šest meseci. Efikasnost vakcine je preko 80 odsto kod zdravih i mladih ljudi, a imunitet traje od šest do osam meseci - objašnjava dr Vučić-Janković.

Takođe, ne postoji nijedan razlog zašto se trudnice ne bi vakcinisale. Vakcina se preporučuje od 14. nedelje trudnoće, posebno onim trudnicama kojima će treći semestar biti u vreme očekivane epidemije, a to je kod nas najčešće februar i mart. Jedino osobe koje su alergične na jaja ne mogu da prime vakcinu.

- Vakcina protiv običnog gripa značajna je mera i kada se razmišlja o budućoj pandemiji ptičjeg gripa, jer što je više ljudi vakcinisano, manja je mogućnost da dođe do rekombinacije (mutiranja) virusa, odnosno ptičjeg gripa. Zbog toga je najosnovnija zaštita od ovog virusa redovna sezonska vakcinacija protiv običnog gripa - ističe doktorka.

Sonja Todorović Nema domaćih vakcina

U poslednje dve godine 'Torlakovih' vakcina protiv gripa nije bilo na tržištu, jer nisu dobile atest ispravnosti. Zbog problema oko proizvodnje ni ove godine neće biti domaće vakcine. Ne zna se cena

Još nije poznato koliko će ove godine koštati vakcina protiv gripa. Prošle godine građani su vakcinu mogli da kupe u apotekama po ceni od oko 700 dinara, tako da postoji mogućnost da ove godine njena cena bude malo veća. Pregled za decu

Pošto ovogodišnja vakcina protiv gripa sadrži delove virusa, mogu je primiti i deca starija od šest meseci. Ipak, neki lekari savetuju roditeljima da ne preteruju sa vakcinisanjem dece, jer zdrava deca imaju dobar imunitet. Međutim, prema statistikama, virus gripa najviše se javlja među decom predškolskog i školskog uzrasta. Takođe, pre svakog vakcinisanja obavlja se lekarski pregled.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.