Vakcinacija protiv gripa od sledeće nedelje

Izvor: RTS, 11.Okt.2018, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcinacija protiv gripa od sledeće nedelje

Kamioni sa više od 240.000 doza vakcine protiv gripa, koju su nabavili Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje, stigli su noćas i tokom jutra u Srbiju, saznaje RTS. Narednih dana Institut "Torlak" organizovaće raspodelu vakcina po domovima zdravlja, a vakcinacija počinje od ponedeljka.
Građani Srbije poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nedelja obolevaju od respiratornih i stomačnih infekcija sličnih gripu, ali gripa još nema. Nadležni poručuju da je upravo sada vreme da se razmišlja o vakcinaciji.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" dr Verica Jovanović kaže da je država obezbedila dovoljne količina besplatnih vakcina i da bi trebalo da se vakcinišu sve rizične grupe, pre svega hronični bolesnici i stariji od 65 godina.
"Jako je važno da to budu i trudnice i hronični bolesnici koji imaju kardiovaskularna oboljenja, metaboličke poremećaje, dijabetes, zatim svi oni koji se nalaze u riziku a stariji su od šest meseci", ističe dr Jovanović.
Vakcine su trovalentne, odnosno, sadrže tri soja virusa gripa. Dr Jovanović napominje da je reč o sojevima koji su se pojavljivali i prethodnih sezona, i da ih sadrže vakcine koje se primenjuju globalno.
"To su sojevi AH1N1, AH2N3 i soj B. Takođe, želim da podsetim da se radi o inaktivisanoj vakcini i da je potrebno dve do tri nedelje od primanja da bi se postigla zaštita", kaže direktorka "Batuta".
Dr Jovanović ukazuje da se svake godine potroši više od 90 odsto nabavljenih količina i apeluje da građani već od sledeće nedelje posete domove zdravlja i da se vakcinišu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VAKCINE PROTIV GRIPA NOĆAS STIGLE U SRBIJU: Vakcinacija počinje od ponedeljka

Izvor: Kurir, 11.Okt.2018

Vakcine su trovalentne, odnosno, sadrže tri soja virusa gripa 

Nastavak na Kurir...

Vakcinacija protiv gripa od sledeće nedelje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2018

Kamioni sa više od 240.000 doza vakcine protiv gripa, koju su nabavili Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje, stigli su Srbiju, javio je RTS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Da li ćete se vakcinisati protiv gripa? (ANKETA)

Izvor: Mondo, 11.Okt.2018

Vakcinacija protiv gripa počinje od sledeće nedelje. Hoćete li se vakcinisati?..Kamioni u kojima se nalazi više od 240.000 doza vakcine protiv gripa, koju su nabavili Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje, stigli su noćas i tokom jutra u Srbiju, javio je RTS...Narednih...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.