Vakcina protiv raka grlića materice

Izvor: B92, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcina protiv raka grlića materice

Beograd -- Vakcina "gardasil", protiv raka grlića materice, stigla je u Srbiju i nalazi se u Agenciji za lekove.

Portparol Agencije za lekove i medicinska pomagala Aleksandar Tucović kaže da je "gardasil" dobio dozvolu za prodaju vakcine protiv raka grlića materice (cerviksa) još u oktobru 2006, ali da je prema evropskim procedurama, sada na prvoj proveri. U međuvremenu, u Australiji je odobrena i nova vakcina protiv tog oblika raka, konkurentskog proizvođača.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Očekujemo da se vakcina pojavi na tržištu za mesec ili nešto više dana", kaže Tucović.

"Gardasil" je prva vakcina koju je američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila kao prevenciju protiv humanog papiloma virusa, naročito njegovih kancerogenih oblika tipa 16 i 18, koji izaziva rak grlića materice. Vakcina je namenjena mladim ženama između 9 i 26 godine, koje nemaju taj virus.

Kompanija koja je proizvela vakcinu, Merk end ko, zatražila je od Agencije za hranu i lekove da u narednih godinu dana razmotri i mogućnosti šire upotrebe vakcine protiv raka vagine i vulve.

Kao prvi i glavni konkurent "gardasilu" pojavila se nova vakcina "cervarix", koju proizvodi Glaksosmitklajn. Ta vakcina je već odobrena za upotrebu u Australiji, a očekuje se da će uskoro dobiti dozvolu i u Evropi.

U SAD se njegova upotreba još ispituje, a u stručnim časopisima se navodi da su rezultati delovanja vakcine dobri i da je i ta vakcina veoma efikasna u prevenciji raka grlića materice. Novost kod ove vakcine jeste i da je u Australiji odobrena kod žena do 45 godina.

Lekari, međutim, upozoravaju da nijedna vakcina nije 100 odsto sigurna zaštita i da žene i dalje treba da idu na redovne preglede i da rade test Papanikolau.

Uprkos pozitivnim rezultatima ispitivanja i odobrenjima nadležnih agencija, neke konzervativnije stručne grupe u SAD navode da su sa upotrebom "gardasila" povezana brojna neželjena dejstva, pre svega kod trudnih žena koje su primile vakcinu.

Takve navode odbacuju nadležne zdravstvene institucije u SAD, kao i kompanija Merk, navodeći da nema dokaza da su problemi nastali u trudnoći kod 18 ispitivanih žena bili povezani s vakcinom protiv raka grlića materice, prenosi Vol strit džurnal.

Oni navode da u FDA svakodnevno stižu prijave o neželjenim dejstvima raznih lekova, a da je do sada bilo 1.637 prijava neželjenog dejstva za "gardasil", što nadležne službe ne ocenjuju kao veliki broj, s obzirom na to da se procenjuje da je do sada vakcinu primilo dva do tri miliona žena, navodi list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.