Izvor: B92, 27.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vagon za osobe u kolicima

Beograd -- Železnice Srbije na relaciji od Beograda do Subotice uvode putnički vagon prilagođen potrebama osoba sa invaliditetom.

Generalni direktor te kompanije Milanko Šarančić rekao je da će to početi s uvođenjem novog reda vožnje, 16. juna. Šarančić je, na konferenciji za novinare u "Plavom vozu", za koji je bio prikačen i taj vagon, istakao da su "Železnice Srbije" prve u regionu koje su obezbedile prevoz za osobe u invalidskim kolicima, a da će se uskoro opremiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još dva takva vagona.

Vagon je klimatizovan po međunarodnim standardima, a rekonstrukcija i prilagođavanje za potrebe invalida napravljeni su u fabrici "Goša" u Smederevskoj Palanci.

Osobe u invalidskim kolicima će u vagon u vozu na relaciji Beograd-Subotica-Beograd, osim na polaznoj i dolaznoj stanici, moći da uđu ili izađu u Novom Sadu i Vrbasu.

Vagon je prilagođen osobama u invalidskim kolicima i omogućava im bezbedan ulazak i izlazak pomoću posebne pokretne platforme.

Unutrašnjost je opremljena vakuum toaletom, prilagođenim potrebama osoba u invalidskim kolicima, a obezbeđeno je, takođe, mesto za odlaganje kolica i mehanizam za njihovo osiguranje tokom vožnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.