Izvor: B92, 07.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VSS traži uvid u Pahomijev predmet

Beograd -- Nadzorni odbor Vrhovnog suda Srbije hitno traži na uvid predmet protiv vladike Pahomija za bludne radnje nad maloletnicima.

Odbor je samoinicijativno od predsednika Opštinskog suda u Nišu predmet u kojem je vođen postupak protiv Tomislava Gačića, saopštio je danas VSS. Nadzorni odbor ovlašćen je, odredbama Zakona o sudijama, da po pritužbi ili samoinicijativno, kontroliše sudske predmete i načini uvid u njih.

Po okončanoj kontroli sudskog predmeta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Odbor može, pred Velikim personalnim većem Vrhovnog suda Srbije, pokrenuti postupak za razrešenje sudije, zbog nesavesnog ili nestručnog vršenja dužnosti, ističe se u saopštenju.

Vrhovni sud je 30. oktobra delimično usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca Srbije u vezi sa oslobađajućom presudom protiv vladike Pahomija, koji je bio okrivljen za krivično delo bludne radnje.

Kako je tada obrazloženo, VSS je utvrdio da je pravnosnažnim presudama Opštinskog suda u Nišu, u oslobađajućem delu i Okružnog suda u Nišu, povređen zakon u korist okrivljenog Pahomija, a da je u prvostepenom sudskom postupku zakon povređen na štetu okrivljenog, maloletnih – oštećenih i da je povređeno načelo sudske nezavisnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.