VOJNOM SVEŠTENIKU OFICIRSKA PLATA

Izvor: Kurir, 13.Jan.2011, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOJNOM SVEŠTENIKU OFICIRSKA PLATA

BEOGRAD - Episkop vojni Porfirije izjavio je da bi uredba o svešteničkoj službi u vojci trebalo da bude doneta u februaru ili u najskorije vreme.

- Potom bi trebalo da bude potpisan sporazum između vojske i crkve i svih verskih zajednica, jer neće biti zastupljeni samo pravoslavni sveštenici, nego će sve tradicionalne verske zajednice imati pravo da imaju svoje sveštenoslužitelje u vojsci - rekao je Porfirije u Jutarnjem programu TV Pink.

- Vojni sveštenici imaće >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << veću i dvostruku kontrolu nego bilo koji drugi oficiri i moraće da ispune sve uslove kao i svako ko je zaposlen u vojsci, ali i da ispunjavaju i crkvene kanone -istakao je Porfirije.

- Oni će morati prethodno da ispune i crkvene kanone, koje polažu episkopi i biće zaposleni u vojsci i primati platu od države, kao i svaki drugi oficir - objasnio je Porfirije.

On je dodao da sveštenici neće nositi oružje niti imati komandnu odgovornost, ali će se nalaziti na svakom mestu gde se nalaze i vojnici, a imaće pravo da nose i uniformu i mantiju.

- Mantiju će nositi kada obavljaju duhovne obrede, a u svim drugim slučajevima će nositi uniformu koja će imati specifična obeležja - za hrišćane to će biti krst, sa malim razlikama u zavisnosti da li je reč o katolicima, pravoslavcima ili protestantima.

- Jedan sveštenik bi trebalo da bude postavljen na 500 do 1.000 vojnika, a od zavisnosti od broja pripadnika jedne veroispovesti zavisiće i broj sveštenoslužitelja - najavio je Porfirije.

- Kada je reč o SPC biće potrebno oko 30 sveštenika, a postaviće se jedan ili više sveštenika u Ministarstvo odbrane, koji će operativno voditi i koordinirati čitav taj rad i svešteničku službu -dodao je on.

Porfirije je rekao da je u ime crkve određen da reguliše sa aspekta crkvenih kanona i pravila uređivanje vojne službe i da će biti zadužen da prepozna ili da konačnu reč o tome ko može biti sveštenik u vojsci.

- I za muslimane će biti adekvatno obeležje, a postoji mogućnost da bude i za Jevreje, s tim što i oni vernici koji ne ispunjavaju uslov od 500 do 1.000, mogu da angažuju sveštenoslužitelje da dođu i obave obrede u vojsci - najavio je Porfirije.

Usvajanjem Zakona o Vojsci Srbije decembra 2007. stvoreni su uslovi da se u srpskim oružanim snagama organizuju verske službe po ugledu na savremene svetske armije i srpsku tradiciju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.