VOJNI TUNEL KRIJE NUKLEARNI OTPAD?

Izvor: Kurir, 20.Mar.2011, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOJNI TUNEL KRIJE NUKLEARNI OTPAD?

NOVA VAROŠ - Vojni tunel krije nuklearni otpad?! Meštani Bistrice godinama sumnjaju da se u blizini njihovih kuća, u praznom skladištu pogonskog goriva, nekoliko metara ispod zemlje, nalazi radioaktivni otpad! - U poslednje vreme primećujemo da se katanac na ulazu skida, a ponekad i

NOVA VAROŠ - Vojni tunel krije nuklearni otpad?!

Meštani Bistrice godinama sumnjaju da se u blizini njihovih kuća, u praznom skladištu pogonskog goriva, nekoliko metara ispod >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zemlje, nalazi radioaktivni otpad!

- U poslednje vreme primećujemo da se katanac na ulazu skida, a ponekad i menja. Nekad je noću upaljeno svetlo na ulazu, a viđamo i nepoznate ljude koji nadgledaju tunel i okolinu - kaže za Kurir jedan od meštana koji živi u neposrednoj blizini. On naglašava da se u ovom kraju povećao broj kancerogenih oboljenja, što mnogi dovode u vezu sa potencijalnim nuklearnim otpadom.

Nikola Aleksić, predsednik Skupštine Ekološkog saveza Srbije, kaže za Kurir da su ovaj tunel, od početka izgradnje, pratile misterije i strah žitelja Polimlja.

- Kad su početkom 80-ih započeti radovi, gradilište je opasano visokim zidom, a svi pokušaji da se sazna o čemu je reč, bili su neuspešni. Tunel je dugačak nekoliko kilometara, zalazi duboko ispod Potpećkog jezera, i mnogi meštani su nam pričali da su godinama veliki šleperi samo noću dovozili materijal na gradilište. Neko vreme je i braonkasata mutna voda isticala iz njega i delimično bojila reku Lim. Međutim, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi koje čestice je ta voda sadržala, pošto nikakve analize nisu rađene - priča Aleksić.

On podseća da se u opštini Prijepolje najmanje jednom godišnje dogodi zemljotres, i to uvek s epicentrom u mestu Bistrica!

- Opština Prijepolje tvrdi da su ti tuneli zatvoreni i da je Vojska nadležna za njih, ali je činjenica da Ministarstvo za zaštitu životne sredine mora što pre da obavi kontrolu.

Ministarstvo odbrane: Tamo su čuvari!

Zbog pritužbi lokalnog stanovništva da se tu skladišti nuklearni otpad, Ministarstvo odbrane je Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine pre nekoliko godina omogućilo da obavi pregled celokupnog objekta - saopštili su nam nadležni iz resornog ministarstva. Prema njihovim rečima, skladište pogonskog goriva „Bistrica“ je objekat posebne namene, čija je gradnja počela pre 25 godina, a zbog nedostatka finansijskih sredstava radovi su obustavljeni pre više od deset godina.

- Trenutno je u objektu prisutna samo čuvarska služba - kažu u Ministarstvu odbrane.

Inspekcija: Ispitaćemo!

Slaviša Simić, šef Odseka za zaštitu od jonizujućih i nejonizujućih zračenja Ministarstva za zaštitu životne sredine, kaže za Kurir da će uskoro prekontrolisati tunel.

- Inspekcijski pregled poslednji put obavljen je 2005. i tada smo utvrdili da je objekat prazan. U sklopu objekta nalazi se i mini-hidroelektrana, koja nije u funkciji - objasnio je Simić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.