VOA traži eksperte za kompjutere

Izvor: Politika, 16.Jan.2013, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOA traži eksperte za kompjutere

Ova tajna služba prati procese mogućeg ugrožavanja Srbije, iskustva iz vojnih operacija u svetu i osposobljavanjearmija drugih država

Vojnoobaveštajna agencija (VOA) nudi posao informatičarima – juče je na sajtu Ministarstva odbrane objavljen konkurs za prijem sedam kandidata, uglavnom eksperata za kompjutere. Popunjavaju se, između ostalih, radna mesta referenata za vođenje specijalizovanog arhiva i za specijalnu tehniku, kao i istraživača elektronskih komunikacionih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sistema. Od kandidata se traži visoka stručna sprema – da imaju diplomu Elektrotehničkog, Metematičkog ili nekog srodnog fakulteta informatičkog smera, a za jedno radno mesto odgovaraju i diplome Geografskog, Građevinskog ili FON-a, pod uslovom da j reč o smerovima koji se odnose na primenu geografskih informacionih sistema.

Od kandidata se očekuje da imaju znanja iz oblasti baza podataka, osnova administriranja mreža, programiranja ili projektovanja u razvoju softvera, kao i da znaju engleski jezik. Jedno radno mesto otvoreno je za pravnika, a traži se i programer sa završenom srednjom školom informatičkog smera.

– Za prijem civilnih lica u VOA najčešće se raspisuje javni konkurs i toje praksa od 2009. godine. Oficiri se najčešće zapošljavaju putem internog konkursa ili neposrednim prijemom, u skladu saUredbom o posebnim kriterijumima i postupku za prijem u radni odnos iprestanak radnog odnosa u VBA i VOA –– kažu u Ministarstvu odbrane.

Kandidati koji ispunjavaju opšte i posebne uslove konkursa polagaće pisani test znanja iz struke. Oni koji uđu u najuži izbor biće upućeni na psihološko testiranje, proveru znanja jezika i sa njima će biti obavljen usmeni razgovor. Za njih će, uz njihovu pisanu saglasnost, biti izvršena bezbednosna provera. 

VOA, za potrebe obaveštajnog obezbeđenja Vojske Srbije, prikuplja podatke koje se odnose na indikacije i upozorenja mogućih rizika, obaveštajnu pripremu prostora angažovanja vojske, razumevanje situacije, pripremu i zaštitu snaga. Podrška zaštiti snaga posebno je važna u multinacionalnim operacijama u inostranstvu.

VOA radi po dve linije rada–obaveštajno-operativnoj i diplomatskoj. Obaveštajno-operativna funkcija se obavlja u vojnoobaveštajnim centrima VOA, koji prikupljaju podatke iz, kako je to navedeno na zvaničnom sajtu ove tajne službe, „u neposrednom i širem okruženju”. Diplomatska funkcija u oblasti odbrane, reč je o vojnim atašeima pri ambasadama Srbije, sprovodi se u skladu sa zakonima i Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Teme koje zanimaju VOA su procesi vojnog i nevojnog ugrožavanja Srbije, krizna žarišta,iskustva iz vojnih operacija u svetu, tehničko-tehnološka, normativno-doktrinarna dostignuća i osposobljavanjearmija drugih država. Analitika ove službe dostavlja obaveštajno-informativne sadržaje zakonom definisanim korisnicima i subjektima sistema nacionalne bezbednosti u Srbiji. Od prošle godine direktor VOA je brigadni general Dragan Vladisavljević (1962).

-------------------------------------------------------------

Među vojnim obaveštajcima petina žena

Na rad u VOA, navodi se na zvaničnom sajtu, primaju se visoko motivisani kandidati,spremni da prihvate izazov koji donosi rad „na zanimljivom, dinamičnom, uzbudljivom, i veoma odgovornom poslu”. Među zaposlenimaje 20 odstožena, uz tendencijuda senjihov broj poveća.

M. Galović

objavljeno: 16.01.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.