VLADA SRBIJE  SPREČAVA VEŠTAČKE NESTAŠICE NAMIRNICA

Izvor: Kurir, 03.Sep.2010, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VLADA SRBIJE SPREČAVA VEŠTAČKE NESTAŠICE NAMIRNICA

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković naredio je hitnu akciju nadležnim ministarstvima i inspekcijskim službama na sprečavanju pokušaja stvaranja veštačkih nestašica životnih namirnica na tržištu u Srbiji.

"Vlada Srbije će iskoristiti sve mehanizme da interveniše i obezbedi redovno i kvalitetno snabdevanje građana osnovnim životnim namirnicama", izjavio je premijer Cvetković.

U okviru svojih nadležnosti, Vlada Srbije će, kako je navedeno u saopštenju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << stabilizovati tržište i sprečiti pokušaje da se izazivanjem veštačkih nestašica neopravdano povećaju cene.

"Nadležne inspekcijske službe će sprovesti opsežnu akciju na utvrđivanju stanja zaliha životnih namirnica u mlinsko-pekarskoj industriji i kod proizvođača mleka, mlečnih proizvoda i ulja", istaknuto je u saopštenju.

"Tržište Srbije se mora zaštiti od malverzacija", zaključeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Ministarstvo trgovine i usluga saopštilo je ranije da je tržišna inspekcija po hitnom postupku naložila pojačanu kontrolu u maloprodajnim objekatima u kojima se obavlja promet jestivog ulja i šećera, zbog učestalih prijava potrošača da na tržištu nema dovoljnih količina te robe.

"Nadležnost tržišne inspekcije je kontrola stanja na tržištu i sprečavanje špekulativnih delatnosti na tržištu, te u skladu s tim tržišni inspektori kontrolišu zadržavanje od prodaje ove vrste robe u maloprodajnim objektima", ističe se u saopštenju.

U tim kontrolama proverava se da li je celokupna količina zaprimljene robe stavljena u promet, kao i da li su cene istaknute na proizvodima koji se nalaze u prometu iste kao i one izražene u računovodstvenoj kalkulaciji, navedeno je u saopštenju.

Potrošači svaku nepravilnost na tržištu mogu da prijave na telefon tržišne inspekcije 0800-102-101, ili na dežurne telefone odeljenja tržišne inspekcije koji se nalaze na sajtu Ministarstva trgovine i usluga.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.