Izvor: RTS, 20.Sep.2021, 16:37

VKS: Pogrešna interpretacija stava suda u vezi sa troškovima obrade kredita

Vrhovni kasacioni sud saopštio je da je u javnosti pogrešno interpretirana dopuna stava sednice Građanskog odeljenja tog suda u vezi sa troškovima obrade kredita, ističući da on nije izmenjen u odnosu na stav iz 2018. godine.
Taj stav je dopunjen objašnjenjem o dometu njegove primene i rezultat je nesaglasnosti sudova u njihovim odlukama i obrazloženjima kao i potrebe ujednačavanja sudske prakse, navodi se u saopštenju Opšte sednice VKS, koju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čine sve sudije tog suda.
Posebno se ukazuje da je Vrhovni kasacioni sud najviša sudska instanca u Srbiji, te da stavove zauzima u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu, koji nisu obavezujući, već služe ujednačavanju sudske prakse.
"Sa stavovima koje je zauzeo Vrhovni kasacioni sud moguće je polemisati isključivo u zakonskim okvirima", navodi se u saopštenju i dodaje da Opšta sednica VKS najoštrije osuđuje "potrebu određenih interesnih grupa da davanjem sopstvenog tumačenja obmanu javnost i politizuju rad VKS".
Povodom ove dopune stava VKS u vezi sa troškovima obrade kredita, kao i stava o naplati premije za osiguranje kredita, danas su održani protesti građana i advokata, koji su tražili hitno povlačenje stavova, tvrdeći da su oni doneti u korist banaka, a na štetu građana, mimo zakona i dosadašnje prakse i stavova VKS.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VKS o spornoj "bankarskoj" odluci: Pogrešna interpretacija i osuda "određenih interesnih grupa"

Izvor: Radio 021, 20.Sep.2021

Vrhovni kasacioni sud oglasio se povodom burnih reakcija koje je izazvala dopuna stava u vezi sa troškovima obrade kredita.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.