VKS: Banke da dokažu da su se zadužile u švajcarcima

Izvor: RTS, 02.Apr.2019, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VKS: Banke da dokažu da su se zadužile u švajcarcima

Vrhovni kasacioni sud zauzeo je stav da je ništava odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava. VKS sugeriše kao privremenu meru zabranu aktiviranja hipoteke.
Taj stav, povodom punovažnosti valutne klauzule kod ugovora o kreditu u švajcarskim francima i konverzije, obavezujući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je samo za sudije Vrhovnog kasacionog suda.

Nižestepeni sudovi mogu da donose i suprotne odluke, ali će rizikovati da im te odluke u postupku revizije koja se vodi pred VKS budu ukinute.
Prema stavu građanskog odeljenja VKS, valutna klauzula se može pravno valjano ugovoriti u cilju očuvanja jednakosti uzajamnih davanja – tržišne vrednosti dinarskog iznosa plasiranih i vraćenih kreditnih sredstava koja se utvrđuje indeksiranjem kursa evra.
VKS, međutim, kaže da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga primenom kursa švajcarskog franka, koja nije utemeljena u pouzdanom pisanom dokazu da je banka plasirana dinarska sredstva pribavila posredstvom sopstvenog zaduženja u toj valuti i da je pre zaključenja ugovora korisniku kredita dostavila potpunu pisanu informaciju o svim poslovnim rizicima i ekonomsko-finansijskim posledicama koje će nastati primenom takve klauzule.
Ugovor o kreditu proizvodi pravno dejstvo i nakon utvrđenja ništavosti klauzule o indeksaciji duga primenom kursa franka.
"U tom slučaju, ugovor će se izvršiti konverzijom uz očuvanje jednakosti uzajamnih davanja – tržišne vrednosti datog kredita utvrđene na osnovu kursa evra na dan zaključenja ugovora i isplatu kamate u visini određenoj ugovorima o kreditu iste vrste i trajanja, zaključenim sa valutnom klauzulom u evrima između istog davaoca kredita i drugih korisnika kredita čije se dugovanje utvrđuje primenom kursa evra", navodi se u stavu VKS.
Privremena mera: Zabrana aktiviranja hipoteke 
Vrhovni kasacioni sud je ukazao na to da će u parničnom postupku u kome se odlučuje o pravnoj valjanosti ugovora o kreditu, odnosno ugovorne klauzule o indeksaciji duga u švajcarskim francima, sud na predlog tužioca (korisnika kredita) odrediti privremenu meru kojom se davaocu kredita (banci) zabranjuje realizacija sredstava obezbeđenja i izvršenje ugovorne obaveze koju je potpisao korisnik kredita, ukoliko već nije pokrenuto izvršenje.
To znači da će na predlog zaduženog građanina sud izdati privremenu meru kojom se banci zabranjuje aktiviranje hipoteke.
U slučaju kada je postupak izvršenja radi realizacije sredstava obezbeđenja duga iz kredita već pokrenut, sud odnosno javni izvršitelj će na zahtev izvršnog dužnika odložiti izvršenje bez polaganja jemstva, naveo je Vrhovni kasacioni sud.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vrhovni kasacioni sud ZAUZEO STAV: Banke da dokažu da su se za plasman zadužile isto u ŠVAJCARSKIM FRANCIMA

Izvor: Blic, 02.Apr.2019

Vrhovni kasacioni sud (VKS) zauzeo je danas stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava i sugeriše kao privremenu meru zabranu aktiviranja hipoteke.

Nastavak na Blic...

Vrhovni kasacioni sud: Ništava odredba ugovora o indeksiranju dinarskog duga u švajcarcima

Izvor: Beta, 02.Apr.2019

Vrhovni kasacioni sud Srbije saopštio je danas da je zauzeo stav da banke mogu da ugovore valutnu klauzulu u cilju očuvanja jednakosti dinarskog iznosa kredita i vraćenih sredstava koja se indeksiraju u evrima, ali da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga u švajcarskim...

Nastavak na Beta...

Posle odluke VKS: Teret dokazivanja prebačen na banke

Izvor: Blic, 02.Apr.2019

Stav koji je danas zauzeo Vrhovni kasacioni sud po pitanju stambenih kredita u švajcarskim francima, prema tumačenju ekonomista, praktično znači da je teret dokazivanja sa korisnika kredita, koji od suda traže raskid ugovora ili poništenje valutne klauzule, prebačen na banke.

Nastavak na Blic...

VKS: Banke da dokažu da su se zadužile u švajcarcima

Izvor: RTS, 02.Apr.2019

Vrhovni kasacioni sud zauzeo je stav da je ništava odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava. VKS sugeriše kao privremenu meru zabranu aktiviranja hipoteke. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.