Izvor: Blic, 12.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VJ ne želi povraćaj novca

VJ ne želi povraćaj novca

BEOGRAD - Vojni pravobranilac Živko Ostojić izjavio je juče da je Vojno pravobranilaštvo podnelo predlog ministru odbrane da se više ne traži povraćaj dela novca koji je isplaćen porodicama vojnika poginulih u agresiji NATO, kao i da se u predmetima gde je to već učinjeno zahtevi povuku.

Ostojić je na konferenciji za novinare, koju je organizovala 'Nevladina organizacija porodica nastradalih i unesrećenih', rekao da takav >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predlog, pored formalno pravnih razloga, ima i snažan moralni aspekt jer su te porodice pretrpele nenadoknadiv gubitak. Pozitivan odgovor na tu inicijativu, prema Ostojiću, očekuje se u sledećih desetak dana.

Vojno pravobranilaštvo počelo je da ujednačava nadoknade na ime materijalnih i nematerijalnih šteta zbog činjenice da, kako je ranije saopšteno, civilni sudovi koji su nadležni za donošenje odluka u tim sporovima nemaju ujednačenu sudsku praksu, pa često za istovrsne slučajeve dosuđuju veoma različite iznose.I roditelji poginulih vojnika protestovali su zbog različitog određivanja iznosa za nadoknadu nematerijalne štete, odnosno nanetog duševnog bola, ocenivšii da je takvo postupanje nemoralno i suprotno pravu. Jedan roditelj je rekao da je dobio zahtev da vrati deo novca koji mu je isplaćen, iako je Vojno pravobranilaštvo zatražilo da se sva takva rešenja povuku, odnosno da se u tim predmetima više ne traži vraćanje novca.

Branko Stanić, advokat NOPNU, rekao je da je analizom slučajeva pogibije 40 pripadnika VJ tokom agresije utvrdio da je sedam vojnika stradalo zbog nebrige starešina i to najčešće u našim, neobeleženim minskim poljima, zatim da je 11 poginulo od bombi NATO, a 22 vojnika ubili su teroristi. Stanić je kazao da je pokrenuo krivični postupak protiv nekoliko odgovornih starešnina VJ zbog takvih pogibija.

Dušan Vuković, otac poginulog vojnika, kritikovao je odnos VJ prema poginulima i njihovim porodicama, kao i nebrigu prema ranjenicima i ratnim invalidima. Vuković je kazao da će NOPNU, po prijemu SRJ u Savet Evrope i Partnerstvo za mir, pokrenuti krivični postupak i protiv članica NATO koje su učestvovale u agresiji.

Vojno pravobranilaštvo zatražilo je 14. februara reviziju odluke niškog Okružnog suda da porodica Vuković primi milion i 93.775 dinara na ime odštete za poginulog sina. Vrhovni sud Srbije je 14. marta, na osnovu tog zahteva, preinačio presudu niškog Okružnog suda i isplaćene iznose umanjio za 400.000 dinara. Aleksandar Vuković je poginuo na Kosovu za vreme bombardovanja NATO, a kasnije je posthumno odlikovan odlukom bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića. Njegov otac Dušan Vuković odbio je da primi odlikovanje i tužio je državu i VJ zbog pogibije sina.Milka Bandur, majka poginulog vojnika Mihajla, naglasila je da političari traže ogromne sume za navodno pretrpljeni duševni bol samo zbog pogrešne ineterpretacije u novinama, a da su roditelji izgubili ono što nema cenu i da o tome niko ne vodi računa.

Pukovnik Petar Čornakov iz Generalštaba VJ izrazio je duboko žaljenje porodicama poginulih zbog gubitka najmilijih i rekao da VJ sa isplatom štete i kasnijim zahtevima za povraćajem dela te sume nema nikave veze, jer je vojno pravobranilaštvo u nadležnosti Saveznog ministarstva za odbranu. E.B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.