[VIDEO REPORTAŽA] 50 godina leta Lufthanse sa Budimpeštu i 50 sekundi zabave u A350-900

Izvor: TangoSix.rs, 12.Sep.2017, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[VIDEO REPORTAŽA] 50 godina leta Lufthanse sa Budimpeštu i 50 sekundi zabave u A350-900

Prošlog petka Tango Six je bio gost Lufthanse na događju koji je zaokružio obeležavanje 50. godišnjice letenja nemačke nacionalne avio-kompanije do Beograda, Zagreba, Bukurešta i Budimpešte.
Ipak, nazvati to samo „događajem“ bilo bi suviše Nemački. Sve u vezi „budimpeštanske epizode“ u seriji „50. godina letova u Centralnoj i Istočnoj Evropi“ bilo je sa više duha i spektakla nego bilo koja proslava na koju smo u poslednje vreme bili pozvani.
Dodajte svemu >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << tome i let u Erbasu A350 (D-AIXC) i dobijate airline ekstravagancu dostojnu preteranog oduševljenja.
„Petonožni napor“ Pomenuti petak za nas se sastojao od pet legova u jednom danu (BEG-FRA-MUC-BUD-FRA-BEG) u trajanju od ukupno 18 sati. Dovoljno da svakome testira razmere strasti ka prevozu vazduhom.
Zvanično, događaj je bio nastavak obelažavanja Lufthansinih redovnih putničkih linija ka najznačajnijim gradovima Centralne i Istočne Evrope koje ove godine dostižu 50 godine kontinuiteta (barem neke od njih).
Za Tango Six je sve počelo pre dve nedelje kada su Nemci kroz „vodene topove“ „Nikole Tesle“ prošli sa retro Erbasom. Interesantno je da je originalna ruta koja je pre 50 godina povezivala Frankfurt i Beograd imala međusletanja u Minhenu i Budimpešti. Napor koji smo i mi imali zadovoljstvo da iskusimo prošle nedelje.
Od pomenutih destinacija Budimpešta je svakako najvažnija Lufthansi i kompanija je planirala da jubilej obeleži na adekvatan način. Prisustvo Lufthansa Tehnike u Mađarskoj, na aerodromu Ferenc List, takođe je bio jedan od aduta. Naime, spektakl je bio finansiran od strane Lufthansine Tehnike umesto centrale grupe iz redovnog budžeta. Ideja je bila da se iskoristi prilika i većini mađarskih i regionalnih novinara predstavi najjnoviji širokotrupni adut – A350-900.
Okupljanje za specijalni čarter LH2572 zakazano je na najnovijem „satelit“ terminalu minhenskog aerodroma. Ako vam je MUC do sada izgledao svežije i belje od Frankfurta, nova „midfield“ građavina od 27 gejtova, izgledaće vam još sterilnije, čistije i lepše od ostatka aerodroma.
Ah 350 Tango Six i ExYu Aviation bili su prvi mediji iz bivše Jugoslavije koji su pre tri godine leteli u tada opitnom XWB sa A-ekipom flight test odeljenja u Tuluzu.
A350-900 D-AIXC / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Da mi ni jedan A350 let do sad ne prođe standardno (pomenuto iskustvo iz Tuluza sastojalo se i od letenja u formaciji sa Rafalom francuskog RV-a) ovoga puta pobrinula se Lufthansa.
Ovog puta let u „PAX ready“ troklasnoj konfiguraciji / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Umesto rutinskog sletanja na budimpeštanski aerodrom kompanija je odlučila da letelica pre „Decision Heighta“ odradi takozvani „low pass“, odnosno kraći prelet piste na radost okupljene armije spotera. Ovako je to izgledalo sa zemlje:

 
Ono što je usledilo bilo je ništa manje izuzetno. Zapravo potpuno dosadno običnom posmatraču (kao i sve u putničkoj avijaciji) ali nekima od nas izvanredno iskustvo standardnog levog školskog kruga po predivnom, gotovo „jedriličarskom“ meteu.
„Jedriličarski meteo“ ali sigurno i zavidna jedriličarska finesa savršenih linija A350 krila. Levi školski krug na BUD / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Lufthansa Tehnika se prilično „otvorila“.
Odmah po sletanju primetili smo helikopter koji je bio zadužen za snimanje taksiranja, rutine „vodenih topova“ i parkiranja na poziciji jednog od najlepših terminala u Evropi, na bivšem „Feređiju“, koji više nije u funkciji (osim za organizaciju događaja).
Besprekorno organizovana svečana ceremonija i odličan ketering koji je nekima od nas zaista bio potreban. Jer nekada se putovalo zbog glamura makar i gladan, danas se putuje uz puno stresa i umora. Hrana pomaže.
Svečana ceremonija i „cake cutting“ / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Sve u svemu događaj koji je zacementirao dominaciju nemačkog nacionalnog avio-prevoznika u regiji. Četiri brenda Lufthansa Grupe prevezla su oko 3,7 miliona putnika u 2016. godini. Ove godine oni operišu sa 550 letova nedeljno do 16 gradova u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Srbiji, povećanje od 7% u odnosu na prošlu godinu.
Detaljniju reportažu posvećenu isključivo iskustvu letenja u putničkoj verziji A350 pogledajte sutra na portalu.
Danas uživajte u video reportaži same ceremonije, počevši od našeg puta do Minhena. Pogledajte kako su izgledali „low pass“ i školski krug iz putničke kabine uz razgovor sa jednim od najiskusnijih kapetana Lufthanse koji se kao PIC tog dana prilično dobro zezao. Kao i mi.

 
The post [VIDEO REPORTAŽA] 50 godina leta Lufthanse sa Budimpeštu i 50 sekundi zabave u A350-900 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.