VALJEVO MENJA PRAVILA Ujeo vas je pas? Prvo ga fotografišite, pa tek onda može naknada štete

Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VALJEVO MENJA PRAVILA Ujeo vas je pas? Prvo ga fotografišite, pa tek onda može naknada štete

Skoro 24 miliona dinara su Valjevo prošle godine koštali ujedi pasa lutalica, pa su gradske vlasti donele odluku da pas koji ujede čoveka od sad mora da bude fotografisan i identifikovan, ako oštećeni namerava da naplati odštetu.

U 2016. godini naknade ujedenim građanima su budžet Grada koštale 4,6 miliona, dok je iz kase JKP “Vidrak”, u čijoj nadležnosti je azil za pse lutalice, isplaćeno 18,7 miliona dinara.

I ove godine za planirane naknade je iz budžeta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izdvojeno preko 20 miliona dinara, ali vlasti pokušavaju da taj iznos smanje novom odlukom.

- Po novoj odluci, oštećeni građanin podnosi prijavu nakon ujeda ili napada od strane psa lutalice odeljenju Gradske uprave nadležnom za inspekcijske poslove. Radi utvrđivanja daljih činjenica vezanih za događaj, oštećeni zajedno sa komunalnim inspektorom izlazi na lice mesta i fotografiše psa lutalicu ukoliko je to moguće. Komunalni inspektor potom je dužan da sa nadležnom službom zoohigijene organizuje identifikaciju i hvatanja psa lutalice – stoji u odluci Gradskog veća.

Kako je objašnjeno, cilj “fotografisanja i identifikacije” jeste da se utvrdi da li je “pas napadač” zaista lutalica i u nadležnosti Grada, ili je reč o psu koji ima vlasnika ali je pušten na ulicu, pa bi u tom slučaju ujedeni građanin, umesto Grada, isplatu odštete tražio od vlasnika životinje.

U gradskom azilu, koji je prebukiran, smešteno je preko 150 lutalica, ali je procena da na ulicama i dalje ima duplo više pasa. S druge strane, u “Vidraku” nemaju dovoljno radnika na poslovima zoohigijene, a pošto su javno preduzeće nemaju dozvolu za zapošljavanje onih koji bi “lovili” lutalice radi sterilizacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.