VAC nije iznenađen odlukom Komisije

Izvor: Politika, 15.Jul.2011, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAC nije iznenađen odlukom Komisije

BEOGRAD - Nemačka medijska grupacija Vac (Waz) saopštila je danas da nije iznenađena odlukom Komisija za zaštitu konkurencije Srbije da obustavi postupak odlučivanja o zahtevu te grupacije za prezimanje 62,4 odsto akcija kompanije Novosti iz Beograda.

„U ovom postupku nas više ništa ne može iznenaditi, te nismo tako iznenađeni ni odlukom da postupak bude prekinut. Sad nas interesuje kako će odlučiti nadležni upravni sud u Beogradu, a zatim i Komisija za zaštitu konkurencije”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izjavio je portparol Vaca Paul Binder.

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je juče da je obustavila postupak za rešenje o zahtevu Vaca za preuzimanje većinskog udela u Novostima.

Postupak je obustavljen dok Upravni sud ne donese odluku po tužbi austrijske firme Ost, u vlasništvu Vaca, koja je tužila Komisiju jer dovodi u pitanje završetak postupka preuzimanja Novosti u predviđenom roku.

Binder je podsetio, kako je navedeno u saopštenju Vaca, da je ta kompanija pre 30 meseci zatražila od Komisije odobrenje za preuzimanje 62,4 odsto akcija Novosti. „Celokupna aktuelna situacija vezana za preuzimanje Novosti nije više samo tema sudova u Srbiji već i međunarodnih sudova”, istakao je predstavnik Vaca.

Vac je planirao da preko firme Ost preuzime većinski udeo u Novostima od tri povezane firme beogradskog biznismena Milana Beka. Komisija za zaštitu konkurencije je odbila zahtev Osta da o tom zahtevu odlučuje u skraćenom postupku i uložila je tužbu protiv Komisije.

Beku je Komisija za hartije od vrednosti prošle nedelje naložila da da ponudu za prezimanje preostalih akcija Novosti ili da proda vlasnički udeo veći od 25 odsto akcija.

Komisija je uvela i privremenu meru kojom je ograničila upravljačka prava Bekovim firmama, Ardosu, Trimaksu i Karamatu, na 25 odsto ukupnih upravljačkih glasova, koje će važiti do momenta objavljivanja ponude za preuzimanje manjinskog paketa ili do prodaje akcija.

Manjinski akcionari Novosti poseduju 37,58 odsto akcija i to Republika Srbija 29,5 odsto, PIO Fond 7,15 odsto i mali akcionari 0,92 odsto.

Beko je najavio da će konačnu odluku o tome da li će prodati deo akcija Novosti ili dati ponudu za preuzimanje preostalih akcija doneti u konsultacijama sa Vacom.

Beta

objavljeno: 15.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.