„Užičko more” bez kupača

Izvor: Politika, 04.Avg.2014, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Užičko more” bez kupača

Zavod za javno zdravlje saopštio da se voda Đetinje ne koristi za kupanje

Užice – Sve se ovog leta urotilo protiv gradske plaže na Đetinji u Užicu, popularnog „užičkog mora”. Alge u vodoakumulaciji Vrutci u gornjem toku ove reke, prljavština koja se povremeno izliva iz okolnih potoka i obližnjeg neuređenog naselja Turica, učestale kiše koje tradicionalno hladnoj vodi na plaži ne daju da se zagreje i druge posledice ćudljive prirode ili ljudskog nemara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ostavile su ovo lepo kupalište sasvim bez kupača.

U nekim državama s više reda ovakva plaža usred grada – na nekad čistoj planinskoj reci, uz još aktivnu hidrocentralu staru 114 godina, pod srednjovekovnom kamenom tvrđavom – negovala bi se kao najveća vrednost. Ali kod nas joj dovoljno pažnje godinama ne pridaju: nadležni su postali ravnodušni prema odavno nerešenom pitanju kanalizacije u Turici, uzvodno od plaže, Đetinju su sada i alge osvojile, a nekadašnji projekat zagrevanja vode na plaži ko zna kud je zaturen. Ima prečih problema, rekli bi političari.

Zato je iz leta u leto ovde sve manje kupača, otuda strah da osveženje u reci zdravlju ne naškodi. I ovdašnji Zavod za javno zdravlje pre pet dana je saopštio da se „površinska voda Đetinje ne može koristiti za kupanje”. Zamena za besplatno „užičko more” postaje gradski pokriveni bazen gde se ulaz plaća, mladi odlaze i na kupališta u okolnim mestima, ali mnogi Užičani, nostalgično se sećajući ne tako davnih vremena prepune plaže, nisu ravnodušni što je opustela.

B. P.

objavljeno: 05.08.2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Užička plaža bez kupača

Izvor: Politika, 05.Avg.2014, 12:47

Zavod za javno zdravlje saopštio da se voda Đetinje ne koristi za kupanje..Užice – Sve se ovog leta urotilo protiv gradske plaže na Đetinji u Užicu, popularnog „užičkog mora”. Alge u vodoakumulaciji Vrutci u gornjem toku ove reke, prljavština koja se povremeno izliva iz okolnih potoka...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.