Užičko kolo među kofama: KUD nema kud

Izvor: RTS, 10.Jul.2019, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užičko kolo među kofama: KUD nema kud

Nekada je svako veće preduzeće imalo svoje kulturno-umetničko društvo. Družilo se, putovalo i čuvala se tradicija. Kako smo stigli do toga da su kulturno-umetnička društva trenutno, uglavnom, beskućnici?
Umesto kraljevskih odaja, za prošlogodišnju kraljicu folklora vlaga, buđ i otpali delovi plafona.

Članovi jednog od najstarijih kulturno-umetničkih društava u Evropi tako vežbavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << između kofa, jer krov prokišnjavanja, a i pečurke su počele da rastu.
Ali nisu to jedini problemi popularnog "Krsmanca".
"Društvu preti gašenje, odnosno iseljavanje iz ovih prostorija, zbog pojave naslednika koji su svoje pravo ostvarili nad ovom zgradom. Taj postupak je u toku, mi još uvek nemamo nikakva zvanična saopštenja niti izjave povodom toga. Mi nismo stranka u postupku, jer smo mi korisnici ovog prostora. Naš osnivač je Univerzitet u Beogradu, međutim, ni oni nisu stranka u postupku jer je vlasnik ovog prostora grad odnosno država", ukazuje Iva Radulović, direktorka AKUD "Branko Krsmanović".
Ono od čega u "Krsmancu" strahuju, već se dogodilo KUD "Branko Cvetković". Pre tačno godinu dana izbačeni su iz prostorija u Sarajevskoj ulici, koje su koristili više od 70 godina. U martu su potpisali dokument o povratku u zgradu, ali od tog posla još nema ništa.
"Imamo papir gde treba da uđemo u te prostorije. Međutim postoji pravni spor između sindikata i republičke direkcije oko nadležnosti nad tom zgradom. Apelujemo na sindikat i republičku direkciju sve moguće koji mogu da pomognu da se to ubrza jer nismo sigurni da možemo da opstanemo još godinu dana van tih prostorija", ističe Miloš Bajić ispred KUD "Branko Cvetković".
Nošnje zaključane 
Osim što nemaju gde da vežbaju, nemaju ni u čemu, jer su im i nošnje ostale zaključane.
"Nažalost, mi smo vežbali u nekim uslovima na koje nismo navikli do sada, mi smo navikli da imamo probe upravo u ovim prostorijama i verovatno će prvi put u istoriji društva da se desi da mi igramo na ulici i to bez svojih nošnji koje su ostale zarobljene", napominje Ana Mratinković iz KUD "Branko Cvetković".
"Nažalost, ta zarobljena nošnja nije samo naša, dakle neko je nama želeo da pomogne, pomaže nam i dalje, a mi ne možemo da dođemo i dalje do tih nošnji, u krajnjem slučaju da oučuvamo našu tradiciju", dodaje Aleksandra Bradić iz KUD "Branko Cvetković".
Kako bi podsetili nadležne na svoju situaciju i ukazali na probleme ostalih kulturno-umetničkih društava, članovi KUD " Branko Cvetković" zaigrali su u parku na uglu Nemanjine i Birčaninove.
Šta kaže Ministarstvo 
Iz Ministarsva kulture potvrđeno je da im je zgrada u Miloša Pocerca data u zakup na pet godina po povlašćenim uslovima, ali da se oni nisu vratili u prostorije, jer to ne dozvoljavaju Savez samostalnih sindikata i obezbeđenje.
Ministarstvo dodaje da je za sprovođenje rešenja nadležna Direkcija za imovinu.
Inače, Zakon o kulturu propisuje da jedinice lokalne samouprave obezbeđuju prostor i sredstva za rad amaterskih kulturno umetničkih društava, a Ministarstvo preko javnih konkursa finasira programe, najčešće festivale.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.